puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Iwo-na : ocenione przepisy
-
-
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje
autor: Natka
dieta: lakto-wege
Ciasto praktycznie bez wyrabiania. Potrzeba jedynie więcej czasu, a ciasto się samo robi. Można mrozić, żeby mieć ciągle pod ręką.
-
Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :)
Lepienie pierogów z podanego w przepisie ciasta to czysta przyjemność :). Ciasta nie trzeba podsypywać mąką, nie klei się do rąk i stolnicy, nie rozciąga się i nie kurczy, jest plastyczne "jak plastelina". Można wałkować z niego cieniutkie placki, a pierogi nie rozpadną się podczas gotowania i są mięciutkie!
-
Pizza Muhameda na puszystym cieście
autor: Rena
dieta: wegańska
Dzieło kolegi - ciasto wychodzi rewelacyjnie, robiło swego czasu furorę w jednej z warszawskich knajp, gdzie ów kolega pracował.
-
Placki z dyni
Pyszne i banalnie proste!
-
Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty
Przepis znalazłam w sieci i zmodyfikowałam, żeby był wegański. Z podanych składników wyjdzie dziewięć placków po około 46 kalorii każdy (wiadomo jak to z plackami, nigdy nie wyjdą wszystkie równe).
-
Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą
Zupełnie mnie zachwyciło to puree... jest niewiarygodnie pyszne! Smakuje nawet osobom nie lubiącym surowych ogórków - sprawdzone :) A jak powstał sam pomysł? Kinga przeczytała jakiś przepis na sałatkę z plasterków ziemniaków, musztardy i ogórków i ... "delikatnie" go zmodyfikowała ;)
-
Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami)
autor: Olga
dieta: wegańska
Długo kombinowałam jak zrobić naprawdę dobre ciasto ucierane po wegańsku i w końcu jest:)
-
Pyszne, twarde tofu bez cytryny
Pyszne, twarde tofu bez okropnego posmaku cytryny. Można kroić w kosteczkę lub cienkie plasterki. Z 1 szklanki soi otrzymałam ok. 350 g twardego tofu!
-
Raw choco bez strat...
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
...czyli wegańska czekolada dla leniwych ;) I dla tych, którzy pozyskują tłuszcz kokosowy z wiórków, a nie zawsze chce im się to robić ;) Pyszny smakołyk dla dzieci, łasuchów i jako dodatek do kawy czy herbaty na deser.
-
Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy
autor: Rena
dieta: wegańska
Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).
-
Smalec wegetariański
autor: ~Andre
dieta: wegańska
Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
autor: pat
dieta: wegańska
Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
-
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania)
Świetny patent na lato - sosu się nie gotuje, więc jedynym poświęceniem, jeśli jest gorąco, jest ugotowanie makaronu. Praktyczne i pyszne :) No i niekoniecznie musi być do spaghetti, ale ja tak wolę :)
-
Spaghetti z czosnkiem i chilli
autor: Rena
dieta: wegańska
Ostre i bardzo rozgrzewające.
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!
Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)
-
Warzywny bulion instant
autor: Luna7
dieta: wegańska
Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.
-
Wegański tort czekoladowy z wiśniami
Już dawno chciałam zrobić tort, jednak zawsze, gdy już się na to decydowałam, nie miałam pod ręką wegańskiej margaryny, której w moim mieście nie można kupić w sklepie (ja kupuję w Evergreenie). Dlatego gdy na blogu, którego adres podaję poniżej, zobaczyłam kilka przepisów na torty wegańskie (w tym przynajmniej jeden bez użycia margaryny wegan) to wiedziałam, że muszę zrobić go jak najszybciej :) Odrobinę zmodyfikowałam krem i sądzę, że na duży plus :) Tort jest obłędny :)
-
-
Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa
autor: pat
dieta: wegańska
Bożenka z Wilna: "Zapach cudowny, a smak jeszcze lepszy. Mniammm...."
-
Ziemniaki w mundurkach z twarogiem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Danie pochodzi z Wielkopolski lub tylko z tym rejonem mi się kojarzy. Jest to sposób na szybki i tani obiad, idealny na upały, bo trzeba ugotować tylko ziemniaczki.
-
-
|