MagdalenaB: "Przepis mojej Babci na lekarstwo na przeziębienie. W nawiasie muszę dodać, że jest to tak ohydne, że prawie zawsze po jednym zażyciu działa, bo podświadomie zmuszasz swój organizm do wyzdrowienia, żebyś przypadkiem drugi raz już tego ohydztwa nie musiał pić. Aha, Babcia mówiła, że lekarstwo musi być ohydne, żeby naprawdę działało :) Była ona również zwolenniczką guajazylu, z tego samego powodu."
Makaron z mlekiem - oj dużo dzieci tego nie cierpi... głównie przez błędy dorosłych ;) Sekret smaku to dobrze słony makaron, który wspaniale kontrastuje ze słodkim posmakiem mleka. Albo odwrotnie - posolić można mleko. Poza tym dobre mleko sojowe, np. Alpro, jest o wiele lepsze od krowiego. No i lepsze jest mleko podgrzane niż gotowane.
Takie danie to również bardzo dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego makaronu. Dodatkowy plus to że śniadanko gotowe jest dużo szybciej :)
Pyszne połączenie, bardzo pożywne. No i oczywiście zdrowe :) W przeciwieństwie do mieszanek sklepowych zawiera najsmaczniejsze dodatki, a nie najtańsze.
Mus jabłkowy z cynamonem stanowi wspaniały deser. Smarując nim pieczywo otrzymamy pyszne kanapki, jeszcze lepsze, jeśli wcześniej posmarujemy je masłem orzechowym. Fajny jest też mus wymieszany z ryżem - prawie jak ryż zapiekany z jabłkami ;) Rewelacyjnie nadaje się też do smarowania naleśników - mmmm :D Niektórzy przekładają nim ciasto robiąc szarlotkę. Są też ciekawsze, mniej standardowe zastosowania - np. "piernik" na musie jabłkowym lub spody do tartaletek.