puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
kasumi90 : ocenione przepisy
-
-
Orientalna kostka sojowa w sosie sojowo-grzybowo-miodowo-czosnkowym
Potrawa wymyślona przed chwilką na spontanie ;) Szybko się robi, a jak orientalnie brzmi i wykwintnie smakuje xD
-
-
Pasta grochowa z majerankiem i czosnkiem
autor: ~Y
dieta: wegańska
Najlepsza na ciemnym chlebie, posypana siemieniem lnianym, z pomidorem lub ogórkiem konserwowym.
-
Pasta khaki z grochu
autor: gzyra
dieta: wegańska
Pasta będzie pyszna i zieloniutka, a na kanapkach będzie wyglądać pięknie z plastrami pomidorów. Przepis wielokrotnie testowany! Przepis jest podatny na modyfikacje i odporny na zmiany proporcji składników.
-
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem
Bardzo szybka, bardzo smaczna :) Świetne awaryjne jedzenie, jeśli nie ma czasu/siły/nic innego w lodówce ;) Kanapki nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
-
Pieczone pierogi z grzybami i ryżem
Magda Bassett: "Bardzo lubię te pierogi jako zakąskę na party lub danie na stół świąteczny."
-
Pizza Muhameda na puszystym cieście
autor: Rena
dieta: wegańska
Dzieło kolegi - ciasto wychodzi rewelacyjnie, robiło swego czasu furorę w jednej z warszawskich knajp, gdzie ów kolega pracował.
-
-
Placuszki z dyni z dodatkiem cebuli (wegańskie)
Nam smakowały z jarmużem duszonym z czosnkiem.
-
Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
-
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski
Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :)
-
-
-
Serowe kotlety
Super danie, gdy jest się w więcej osób na wakacjach w "domku", a kasy zostało niewiele :D
-
Shepherd's pie (zapiekanka pasterza)
autor: Fafik
dieta: wegańska
Pyszna zapiekanka, smakowałam nawet "wszystkożercom" ;)
-
Sos beszamelowy
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
-
-
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą
autor: ~Ka -Rolka (zwana Minką)
dieta: wegańska
Pycha pycha pycha!!! Smaczna, kolorowa i baardzo wiosenno-letnia! Sma-czne-go wszystkim odważnym, którzy ją zrobią! Mniam!
-
-
Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej
Potrawę tą wymyśliłyśmy z mamą i siostrą, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Dlatego mam dla tego przepisu dużo sentymentu :-) Jest to połączenie węgierskiego leczo i japońskiego szao-fan. Nie muszę już chyba tłumaczyć skąd nazwa dla naszego wynalazku :-)
Źródłem inspiracji była książka (swoją drogą wspaniała) "Potrawy ze wszystkich stron świata". Szao-lecz-fan jest pożywne i przepyszne :-)
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
|