puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
majczi : ocenione przepisy
-
-
Muffiny bananowe
autor: aagg
dieta: wegańska
Podstawowy przepis na muffiny. Banany można zastąpić innymi owocami, np. malinami :)
-
Napój diabolo - pomidorowo-ogórkowe orzeźwienie
autor: Dana
dieta: wegańska & RAW
Świetny na upały, "stawia" na nogi, ożywia ciało i umysł! Znakomity dla dzieci i dorosłych :)
Dziwne połączenie? Wcale nie. Z kiszonych ogórków, pomidorów i cebuli (+sól i pieprz) robię sałatkę do obiadu. Z wody po ogórkach czasem gotuję zupę ogórkową, ale coraz częściej, zwłaszcza w upały, robię ten napój.
-
-
-
-
Pasta pseudo - makrelowa
autor: ala77
dieta: wegańska
Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
-
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem
Bardzo szybka, bardzo smaczna :) Świetne awaryjne jedzenie, jeśli nie ma czasu/siły/nic innego w lodówce ;) Kanapki nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
-
-
Pasta z żółtego sera i marchwi
autor: Luca
dieta: lakto-ovo-wege
Jest po prostu smaczna.
-
Pesto pasta z fasoli Jaś
autor: Nhia
dieta: wegańska
Doskonała posta do chleba. Aromatyczna i ostra. Co najważniejsze - dzieci ją uwielbiają ;)
-
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich
Każdy z pewnością ma jedną taką potrawę, którą mógłby jeść bez końca. Dla mnie jest to definitywnie pesto we wszystkich możliwych wersjach – bazyliowe, oliwkowe, z suszonych pomidorów, z makaronem lub gnocchi, jako dip i na kanapkę do posmarowania. Tym razem jednak pod wpływem mody na jarmuż, zdecydowałam się na wykorzystanie tego super warzywa bogatego w silne przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C, karotenoidy (β-karoten, lutein, zeaksantyny), a także wapń oraz żelazo. Jarmuż poza swoimi wartościami odżywczymi jest również niesamowicie smaczny, a pesto z jarmużu od dzisiaj jest niewątpliwie moim ulubionym!
-
Pieczarki w sosie własnym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli.
-
-
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje
autor: Natka
dieta: lakto-wege
Ciasto praktycznie bez wyrabiania. Potrzeba jedynie więcej czasu, a ciasto się samo robi. Można mrozić, żeby mieć ciągle pod ręką.
-
Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych
Pyszna pizza, która zawsze wychodzi i zajmuje naprawdę niewiele czasu.
-
Placki z dyni
Pyszne i banalnie proste!
-
-
Placki z jabłkami (szybkie)
Słodkie, smaczne i smakują prawie jak jabłecznik :)
-
Polskie gomasio (z siemienia lnianego)
autor: pat
dieta: wegańska
Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne."
-
Pomidorówka
Przepis ten wymyśliła moja mama. Doskonale sprawdził się w spartańskich warunkach akademickich - nawet przy moich, dosyć skromnych, talentach kulinarnych :-) Moja ulubiona zupa. Taaaaaaaaaaaaka smaczna!
-
Pomidory na przystawkę - z czosnkiem i bazylią
autor: DEMON
dieta: wegańska
Banalnie proste i genialnie pyszne.
-
Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Racuszki z rabarbarem
autor: joa
dieta: wegańska
Sezonowa potrawa - czas na rabarbar!
|