puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
nasse : ocenione przepisy
-
Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Podawać z ryżem i surówkami. Można polać sosem pomidorowym, najlepiej aromatycznym, doprawionym np. kuminem, kurkumą, imbirem.
-
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
autor: EwaH
dieta: wegańska
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
-
-
Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
-
Chocolate Chip Cookies
Przepyszne ciastka, od których można się kompletnie uzależnić ;)
-
Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony)
Ilovetofu: "Robiłam już kilka razy serniki wegańskie. Te na zimno zawsze powalały, ale z tymi na ciepło było trochę przebojów. Otóż czynnikiem odpowiedzialnym za wszystkie pozostałe porażki jest wszechobecna kasza manna. [...] Zamiast sernika mamy twardą kaszową breję z grudkami niezmielonego tofu. Naprawdę, opłaca się skołować kostkę tofu więcej i delektować się ciastem, które łudząco imituje sernik tradycyjny. Nie dość, że cieszymy się doskonałym smakiem , to jeszcze mamy tą radochę, że nasz wypiek jest w całości cruelty free. "
-
Falafel (felafel)
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
-
-
Kuskus z botwinką i soczewicą
Szybki, świeży, pełnowartościowy obiadek. W sam raz gdy najdzie nas ochota na pojawiającą się już w warzywniakach botwinkę...
-
-
Leniwe pierogi z tofu
Zadziwiające, że nie pojawiło się to jeszcze na Puszce! Podstawowy przepis na klasyczne leniwe pierogi z wersji wegańskiej, z tofu zamiast twarogu. Proste, smaczne i sycące.
-
Lody bananowe
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
-
-
Owsianica - owsiana "jajecznica"
autor: kra
dieta: wegańska
Nie pamiętam dobrze smaku jajecznicy, ale wydaje mi się, że jest w owsianicy coś podobnego:)
-
-
Pieczone chipsy z jarmużu
Przepis powstał w wyniku inspiracji blogiem This Rawsome Vegan Life. Chipsy są rewelacyjne w smaku i uzależniają dość szybko :-)
-
Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty
Przepis znalazłam w sieci i zmodyfikowałam, żeby był wegański. Z podanych składników wyjdzie dziewięć placków po około 46 kalorii każdy (wiadomo jak to z plackami, nigdy nie wyjdą wszystkie równe).
-
Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami
Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.
-
Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami)
autor: Olga
dieta: wegańska
Długo kombinowałam jak zrobić naprawdę dobre ciasto ucierane po wegańsku i w końcu jest:)
-
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej
autor: ~mika
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie! Grażyna: "drożdżowe pyzy, które ja robię specyficzne – kwadratowe lub prostokątne, bo zamiast je gotować na parze, wkładam surowe wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i gotuję w kuchence mikrofalowej. Efekt smakowy jest taki sam, poza tym krojąc pyzy zyskuję więcej porowatej powierzchni, w którą wsiąka sos, np. pieczarkowy – to przesądza o smaku potrawy."
-
Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny
Przepis dostałam od znajomych, którzy przywieźli go z Lubelszczyzny. Żurawina jest kwaśna i cierpka - cukier to równoważy. Całość jest pyszna. A kolor? Cudo! Można zajadać samo, do deserów (tu lepszy jest mus z mniejszą ilością cukru, kwaśniejszy i bardziej wyrazisty), śniadaniowych kaszek, herbaty (zamiast cytryny) albo wymieszać z wodą i zrobić "kompot". Żurawina jest bardzo zdrowa, ale nie będę wam o tym truła, bo pełno jest informacji na ten temat :)
-
|