puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne
autor: pat
dieta: wegańska
Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.
-
Wegański paprykarz "krakowski" z dodatkiem glonów wakame
Jeśli poczęstujecie swoich mięsożernych znajomych kanapką z takim paprykarzem, wielu z nich pewnie nie uwierzy że nie ma w nim ryby ;)
-
Wiśnie w soku własnym
Wisienki do deserów, ciast i wyjadania :) Warto robić takie wiśnie jednocześnie z innymi przetworami, np. dżemem, zwł. jeśli mamy bardzo soczyste owoce i już podczas drylowania powstaje sporo soku. Na dżem przeznaczamy wiśnie bez soku, żeby do tych zostało go więcej. Druga korzyść takiego szachrowania, to że dżem szybciej osiągnie właściwą konsystencję :)
-
-
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa
autor: ~nika
dieta: wegańska
Kupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)
Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.
-
Wymarzone ciasto czekoladowe z silken tofu
Nigdy nie przepadałam szczególnie za czekoladą, ale to ciasto... to całkiem inna bajka :D Jest przepyszne, wilgotne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach :) Przypomina brownies. Wszyscy, którzy do tej pory próbowali, byli zachwyceni :) Dodatkowa zaleta to że nie można go zjeść za dużo, więc starcza dla sporej grupy ;)
-
Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu
Podobnych przepisów na anglojęzycznych stronach jest sporo. To chyba najpopularniejszy czekoladowy deser z silken tofu i w pełni na to zasługuje - konsystencja jest tak kremowa, delikatna i gładka, a smak tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć :) Ja za czekoladą nie szaleję, ale ten deser baaaardzo mi przypadł do gustu :)
Mus jest zresztą bardzo uniwersalny - może posłużyć również jako polewa czekoladowa, wypełnienie do ciasta, a także czekoladowe fondue (z owocami).
-
Wzmacniająca sałatka z kalafiora
Szybka, prosta, a dająca bardzo dużo siły i witamin.
-
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
-
-
Zebra wegańska
autor: moni
dieta: wegańska
Modyfikacja ciasta niewegańskiego.
-
Zielona buła, czyli ciabata z awokado
Pyszne z herbatą malinową. Można podawać w zestawie z frytkami i jakąś surówką - może wtedy robić za danie główne albo obfitą kolację :-) Dobrze pasuje też na niezbyt formalne spotkania, gdzie nie będzie zbytnią gafą, kiedy awokado ucieknie nam z kanapki - a to też jest możliwe :-)
-
Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym
autor: Kuna
dieta: wegańska
Jeśli ktoś chce zrobić wersję z młodymi ziemniakami, to już ostatni dzwonek, bo młode ziemniaki przestają być już takie młode ;)
-
Ziemniaki po alpejsku czyli "kartofel salat" (kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana)
autor: pat
dieta: wegańska
Doskonała na każdą okazję, na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie i dodatek do obiadu. W Niemczech i na Śląsku tradycyjnie podawana do obiadu świątecznego.
Maria: "U mnie w domu też do obiadu podawało się często takie ziemniaki. Moja babcia nazywała to 'ziemniaki po alpejsku' a na Śląsku, gdzie teraz mieszkam, podobne ziemniaki nazywa się 'kartofel salat'."
Beata: "W ostatnie Boże Narodzenie zostałam zaproszona na tradycyjny niemiecki obiad świąteczny. [..] Gospodarz opowiadał jak to jeszcze 20 lat temu przy wyborze żony brało się pod uwagę, czy umie zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną."
-
Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.
-
Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
-
Zimowo-wiosenne "guacamole" - z ogórkiem i koperkiem
Kiedy nie ma sezonu na pomidory, trzeba kombinować inaczej :) Ogórek pasuje do awokado równie dobrze, a kolorystycznie nawet lepiej ;)
-
Zupa cebulowa na winie
autor: niyo
dieta: wegańska
Ta zupa jest moją własną odmianą francuskiej zupy cebulowej, (tzn. zmieniłam w niej tyle, że nie zapiekam jej potem z chlebem i doprawiam inaczej), no i co tu mówić, jest po prostu świetna, najbardziej z razowcem, ale normalny chleb też jest ok.
Ja tę zupę często robię na wyjazdach z przyjaciółmi do domku nad jezioro (tak na 15 osób średnio), wszyscy ją uwielbiają, można też ją robić na biwakach, bo jedyne czego wymaga to dużego garnka :)
-
-
-
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki
autor: Kuna
dieta: wegańska
Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
-
Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli
Kuchnia włoska. Kwestia Smaku napisała: "Jest to moim zdaniem najlepsza zupa jaką można ugotować z ciecierzycy." Cóż, to jest jedyna zupa, jaką zrobiłam z ciecierzycy, więc nie wiem czy najlepsza, ale jestem skłonna w to uwierzyć :) Na pewno pyszna i sycąca. Może robić za cały obiad :)
-
Zupa-krem szparagowo-porowa
autor: ~wd
dieta: wegańska
-
-
Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą
Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa.
YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"
|