puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
ryfka : ocenione przepisy
-
Smażone ciasteczka-oponki serowe (twarożkowe)
W oryginale przepis jest z jajkiem, ale ja robię ciastka bez jajka i bez utraty jakichkolwiek walorów smakowych. W zależności od gustu robimy na słodko albo pikantnie :)
-
Soczewica - jak gotować?
autor: pat
dieta: wegańska
W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
-
Soczewica po pakistańsku - z ziemniakami, chili i imbirem
Przepis ten pochodzi od mojego pakistańskiego przyjaciela. Potrawę tę jadłam wiele razy. Jest nieco pikantna. Smacznego!
-
Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili)
autor: aisza
dieta: wegańska
Jest znakomity i bardzo wyrazisty. Często zastępuję nim ketchup. Dobry do kanapek, zapiekanek oraz jako dip.
-
Sos curry doprawiony tartym jabłkiem (np. z ryżem)
Danie szybkie, nie wymagające za dużo pracy, a najeść się można do syta :)
-
Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
autor: pat
dieta: wegańska
Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
-
Sos hawajski do słoików
autor: aisza
dieta: wegańska
Wyśmienity sos, który w moim domu zrobił furorę. Idealny w zimie, gdyż świetnie przechowuje się w słoiczkach. Świetnie pasuje do naleśników, ryżu, ziemniaków oraz jako dip do frytek bądź chipsów. Naprawdę godny polecenia!:)
GoVegan!
-
Sos / polewa truskawkowa do deserów
Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)
-
Sos tatarski
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
-
Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką
autor: pat
dieta: wegańska
Podawać z ryżem lub makaronem.
-
-
Spagetti Siciliana (z bakłażanem)
autor: ~Asiu
dieta: wegańska
Przepis dostałam od rodowitej Włoszki prosto z Sycylii. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne.
-
-
-
-
Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo)
Pierwszy raz dodaję przepis, więc wybrałam taką potrawę, w której nie ma narzuconych proporcji. To spaghetti jest bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam tym, którzy są wielbicielami makaronu. Ja nie mogłam się odczepić od garnka :-)
-
-
Surówka z pora i jabłek
Tę surówkę zawsze serwuje mi tato, kiedy u niego jestem. Skąd wytrzasnął przepis - nie mam pojęcia. Najlepsza jest drugiego dnia po przygotowaniu. Można ją jeść do obiadu, ale świetna jest też na chrupkim pieczywie. Porcja 180g dostarcza 105 kalorii.
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Szarlotka z budyniem
Jak byłam młodsza, to mama często robiła nam taka "szarlotkę". Postanowiłam więc zrobić ją znowu, tylko że w wersji wegańskiej. Jest naprawdę pyszna, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło :)
-
Sznycel z selera
Smaczny, bardzo prosty w wykonaniu sznycelek na obiad i każdą inną okazję.
-
-
-
Szpinak z tofu w bułce tartej
autor: pat
dieta: wegańska
Żaba: "Fajnie smakuje z ryżem (ale nie razem!!)".
-
Szybkie kotlety z białej fasolki
Kotlety są szybkie, bo wykorzystuje się do nich fasolkę z puszki. Warzywa i majeranek nadają im fajny aromat :)
|