7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4880 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza jaglana - jak gotować

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)

Średnia ocena: [4.5 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej
2,5 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
ew. trochę oleju

Przygotowanie:

Wziąć wodę i kaszę w proporcji 2,5:1. Kaszę dobrze jest uprzednio uprażyć. Praży się ją na suchej patelni, na nie za dużym gazie, mieszając co jakiś czas. Pod koniec prażenia można pokropić olejem. Jak będzie gotowa to zapachnie ładnie w kuchni. Nie może zmienić koloru!

Zalać kaszę wodą (można wrzątkiem), osolić, zamieszać. Gotować na większym ogniu aż zacznie bulgotać. Zmniejszyć gaz na minimum, najlepiej na najmniejszym palniku, i gotować aż kasza będzie sypka i wchłonie całą wodę (ok. 15 min. czyli trochę dłużej niż kasza gryczana).

Wskazówki i uwagi:

Uwaga: nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania! Tak samo jak przy gotowaniu ryżu i kaszy gryczanej, między ziarenkami utworzą się kanaliki, którymi będzie uchodzić gorące powietrze, co pozwoli na samoregulację temperatury przy dnie. Jeśli jednak spanikujemy, to będziemy już musieli mieszać cały czas, co chwila, aż kasza się ugotuje. Tylko po co dodawać sobie pracy? :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Apr 19, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisów i wskazówek podanych na ircx.pl.polskavege przez Peytona i Wojmata
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Majczi, twoj przepis jest znakomity! Ja rowniez bede teraz juz tylko w ten sposob gotowac jaglana. W dodatku domyslam sie ze jako ze czas gotowania jest znacznie skrocony, to kasza zachowuje wiecej wlasnosci odzywczych.
~bassagnieszka Sep 6, 2014

A ja z kolei nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, ale z tego przepisu wyszła mi gęsta (jakby rozgotowana) kasza jaglana, która się w dodatku przypaliła mimo że bardzo uważałam. A jak jaglankę gotuję byle jak (bez prażenia i zalewania wrzątkiem, ilość wody kompletnie na oko) to wychodzi mi idealna. :P
Avka Mar 10, 2014

zacytuję z wegedzieciaka informację, która odmieniła moje życie ;). sposób podany przez Rosę: "kasza na sypko, nauczyłam się od k.leee: szklankę jaglatora zalewam 1,5 szkl. wrzątku. gotuję pod przykryciem 3min. wyłączam gaz i kasza sama dochodzi." ("dochodzi" z 10-15 minut) od tej pory tylko tak robię jaglankę i jak dla mnie jest to JEDYNY przepis na naprawdę sypką kaszę. tylko nie ściągamy pokrywki, ani nie kombinujemy z czasem gotowania (raz stwierdziłam,że dla pewności pogotuję ją dłużej i sypka już nie była). polecam ;).
majczi Sep 18, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana) (wegańska)
Soczewica - jak gotować? (wegańska)
Kasza jaglana z rodzynkami (bez ograniczeń)
Kasza jaglana "po francusku" (lakto-wege)
Kasza jaglana z bakłażanem (wegańska)
Kasza jaglana na czerwono (wegańska)
Kasza jaglana z brokułem (wegańska)
Kasza jaglana z bakaliami i miodem (lakto-wege)
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami (lakto-wege)
Kasza jaglana z kurkumą i natką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas