7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza jaglana - jak gotować

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)

Średnia ocena: [4.181818181818182 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej
2,5 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
ew. trochę oleju

Przygotowanie:

Wziąć wodę i kaszę w proporcji 2,5:1. Kaszę dobrze jest uprzednio uprażyć. Praży się ją na suchej patelni, na nie za dużym gazie, mieszając co jakiś czas. Pod koniec prażenia można pokropić olejem. Jak będzie gotowa to zapachnie ładnie w kuchni. Nie może zmienić koloru!

Zalać kaszę wodą (można wrzątkiem), osolić, zamieszać. Gotować na większym ogniu aż zacznie bulgotać. Zmniejszyć gaz na minimum, najlepiej na najmniejszym palniku, i gotować aż kasza będzie sypka i wchłonie całą wodę (ok. 15 min. czyli trochę dłużej niż kasza gryczana).

Wskazówki i uwagi:

Uwaga: nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania! Tak samo jak przy gotowaniu ryżu i kaszy gryczanej, między ziarenkami utworzą się kanaliki, którymi będzie uchodzić gorące powietrze, co pozwoli na samoregulację temperatury przy dnie. Jeśli jednak spanikujemy, to będziemy już musieli mieszać cały czas, co chwila, aż kasza się ugotuje. Tylko po co dodawać sobie pracy? :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-04-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisów i wskazówek podanych na ircx.pl.polskavege przez Peytona i Wojmata
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja i tak uważam, że przepis patrycccji jest najlepszy - wszystko, co gotowałam wg jej wskazówek było pyszne :-)
funka funky 2018-09-01 09:06:46.302

Majczi, twoj przepis jest znakomity! Ja rowniez bede teraz juz tylko w ten sposob gotowac jaglana. W dodatku domyslam sie ze jako ze czas gotowania jest znacznie skrocony, to kasza zachowuje wiecej wlasnosci odzywczych.
~bassagnieszka 2014-09-06 18:56:06.41

A ja z kolei nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, ale z tego przepisu wyszła mi gęsta (jakby rozgotowana) kasza jaglana, która się w dodatku przypaliła mimo że bardzo uważałam. A jak jaglankę gotuję byle jak (bez prażenia i zalewania wrzątkiem, ilość wody kompletnie na oko) to wychodzi mi idealna. :P
Avka 2014-03-10 21:42:20.922

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana) (wegańska)
Soczewica - jak gotować? (wegańska)
Kasza jaglana z bakłażanem (wegańska)
Kasza jaglana z rodzynkami (bez ograniczeń)
Kasza jaglana "po francusku" (lakto-wege)
Kasza jaglana z brokułem (wegańska)
Kasza jaglana na czerwono (wegańska)
Kasza jaglana z bakaliami i miodem (lakto-wege)
Słoneczna kasza jaglana z daktylami (wegańska)
Kasza jaglana z kurkumą i natką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas