7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem

Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)

Średnia ocena: [5.0 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 puszka krojonych pomidorów lub 500 g świeżych
1/2 puszki ananasów (puszka = ok. 340 g owoców netto) + 1/2 szkl. zalewy
2 małe cebulki
1 kolorowa papryka lub 2 nieduże marchewki

olej do smażenia
imbir - ok. 1 cm świeżego, czyli max. 1 płaska łyżka startego (lub imbir w proszku)
1 łyżka cukru (ciemny nawet lepszy, bo aromatyczny)
4 łyżki octu ryżowego lub 2 innego [*]
1 łyżeczka soli
ciut pieprzu
ew. inne przyprawy, np.:
- sos sojowy
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- max. 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili - polecam!
- 1/2 łyżki kurkumy
1/2 - 1 szkl. wody
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej na 1/2 szkl. wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę. Paprykę można w cienkie, niedługie kawałki, a marchewkę w zapałki. Ananasy pokroić w nieduże kawałki.

Cebulę zeszklić podsmażając z marchewką lub papryką. Dodać pomidory i dusić 10-15 min. Dodać ananasa, 1/2 szkl. zalewy z puszki i przyprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i dodać do sosu - nie trzeba od razu całości. Zagotować, żeby zgęstniało, a mąka nie była surowa. Ew. dostosować gęstość dodając więcej wody lub rozmieszanej mąki.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ocet ryżowy jest lekko słodkawy i nie ma tak mocnego aromatu jak winny.

Sos słodko-kwaśny można wrzucić w słoiki i zapasteryzować - małe słoiki (dżemówki lub mniejsze) trzymać 15-20 min. od zagotowania wody. Po wyjęciu z garnka postawić do góry nogami do ostygnięcia.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2010-10-13 20:39:40.44
Źródło/autor przepisu: inspirowane przepisami z netu
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dziś na obiad zrobiłam ten sos do gotowanej czerwonej soczewicy. A do tego małe różyczki surowego kalafiora oraz surówka z marchewki i jabłek posypane orzechami włoskimi. Znakomite połączenie.
Dana 2016-09-30 17:31:07.929

Pyszny! Prawdziwy Chińczyk! Dziękuję!
~Chika 2016-09-25 19:51:13.499

pyszota i mega syzbko się robi. razem moze z 30 minut
szpilowna 2014-04-08 15:00:28.745

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewica słodko-kwaśna - z ananasem i ogórkami kiszonymi (wegańska)
Słodko-kwaśne buraki (wegańska)
Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym (wegańska)
Chiński sos słodko-kwaśny (na bazie koncentratu pomidorowego) (wegańska)
Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym) (wegańska)
Cykoria duszona słodko-kwaśna (wegańska)
Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze (wegańska)
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska)
Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas