
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owocówNa blogu Ptasi (link poniżej) przeczytaliśmy, że krótko gotowany dżem truskawkowy "niestety szybko się starzeje (po ok. 3 miesiącach zaczyna ciemnieć, a smak traci świeżość - jakby truskawki z niego parowały)". W zeszłym roku to sprawdziliśmy - dżem faktycznie traci powoli aromat i kolor, a w końcu robi się bardziej brązowy niż czerwony. U nas zajęło to dłużej niż 3 miesiące, ale też gotowaliśmy truskawki dłużej niż 5 minut. Dlatego do szybszego spożycia robimy dżem z tego przepisu, a resztę tradycyjnie, wg. przepisu "babcinego".
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg soczystych, dojrzałych truskawek
100-200 g cukru + 15-25 g Żelfixu/ Dżemixu 3:1 lub cukier żelujący 3:1 (100-200 g) [*] ew. sok z cytryny do smaku Przygotowanie:Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, umieszczamy w misce i zgniatamy rękoma (lub siekamy na drobniejsze cząstki, choć to dość pracochłonne). Jest to konieczne, bo całe truskawki są później niewygodne przy smarowaniu, a owoce same z siebie się nie rozpadną.
Truskawki umieszczamy w garnku, po zagotowaniu nieco zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 5-15 min. od czasu do czasu mieszając. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy trochę soku z cytryny. Dodajemy Żelfix/ Dżemix i gotujemy jeszcze 1-3 min. - dłużej nie można, bo pogarsza to właściwości żelujące pektyny! Po zdjęciu z ognia mieszamy do zaniku piany - sama nie zniknie i będzie brzydko wyglądać w słoikach. Dżem jak najszybciej przekładamy do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, żeby lepiej się zassały. Kiedy pokrywki się wklęsną, odwracamy słoiki, żeby dżem opadł na dno. Zużywamy w przeciągu 3 miesięcy :) Wskazówki i uwagi:[*] Cukier żelujący to gotowa mieszanka cukru i substancji żelującej. 3:1 oznacza, że dany zagęstnik przeznaczony jest do dżemów "niskosłodzonych", w których waga owoców i cukru ma się jak 3:1 (np. 3 kg owoców i 1 kg cukru). My używamy mniejszej ilości zagęstnika, żeby otrzymać gęsty dżem, a nie galaretkę. Dlatego zamiast opakowania (40 g) Żelfixu/Dżemixu wystarczy 15-25 g, a zamiast zalecanej ilości (350 g) cukru żelującego ok. 100-200 g.
![]() Źródło/autor przepisu: na bazie m.in. http://cosniecos.blox.pl/2008/06/Dzem-truskawkowy.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:![]() Olenika92 2012-08-06 00:32:20.928 ![]() Czy nie prościej krótko (żeby nie zrobić sosiku truskawkowego) potraktować truskawki mikserem lub blenderem przed ich zagotowaniem? Dana 2011-06-10 19:48:47.2 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pseudo dżem z suszonych owoców (wegańska)Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska) Dżem truskawkowo-rabarbarowy z przyprawą do piernika (wegańska) Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Ekspresowy sos meksykański (wegańska) Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW) Tortilla wiosenna ekspresowa (wegańska) Dżem mirabelkowy (wegańska) Granola z kawałków razowego chleba (wegańska) Deser truskawkowo-truskawkowy (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Tess 2015-06-02 09:52:29.368