7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy)

W zeszłym roku robiliśmy dżem dwoma metodami - ekspresowy z wyraźnymi kawałkami owoców (świetny, ale do spożycia w ciągu 3-4 miesięcy) i "smażony" przez 3 dni. Jednak naszym faworytem jest ten - "zasypywany" cukrem, odstawiany aż puści sok i długo gotowany. Przygotowywany bez żadnych zagęszczaczy - w końcu nasze babcie nie dysponowały takimi wynalazkami :) Świetna konsystencja, ładny kolor, pyszny :)

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [39]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 słoiki po 350 ml

1 kg truskawek
200-300 g cukru (w oryginale było 800, ale to zdecydowanie za dużo)
sok i miąższ z 1 cytryny
ew. skórka z 1/4 cytryny

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, odstawiamy żeby obciekły i odszypułkowujemy (w tej właśnie kolejności - inaczej niepotrzebnie nasiąkną wodą). Nie trzeba ich kroić ani rozgniatać, bo i tak się rozpadną podczas gotowania. Zasypujemy cukrem - wystarczy 100g, żeby owoce puściły sok (zbyt duża ilość może później sprzyjać przypalaniu). Odstawiamy na min. 1-2 godziny, a najlepiej w lodówce na noc. Koniecznie w lodówce, żeby nie zaczęły fermentować ;)

Całość przekładamy do dużego garnka lub głębokiej patelni - czym szersze naczynie, tym lepsze, bo dżem szybciej odparuje. 4-litrowy garnek pomieści 2 kg truskawek - należy pamiętać, że podczas gotowania mogą kipieć, więc lepiej nie nakładać do pełna. Dodajemy sok i ew. skórkę z cytryny [*].

Podgrzewamy na niewielkim ogniu, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Zwiększamy ogień, żeby syrop z truskawkami zaczął dość mocno bulgotać, ale nie wykipiał. Przesmażamy truskawki zdejmując za pomocą łyżki cedzakowej powstającą na ich powierzchni pianę. Mieszamy też dżem od dna, zwłaszcza w końcowej fazie gotowania. Po ok. 2 godzinach dodajemy też resztę cukru.

Kiedy syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 2-3 godzinach), sprawdzamy gęstość metodą "talerzykową" - wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo; jeśli dżem nie ścieka, jest gotowy.

Przekładamy gorący dżem do wcześniej wygotowanych/wyprażonych [**] słoików (zostawiamy ok. 1-2 cm miejsca od brzegu słoika). Słoiki, podczas wlewania dżemu, należy trzymać przez grubą rękawicę i mocno dokręcać przez ścierkę. Przydatny jest też specjalny, szeroki lejek, żeby nie pobrudzić krawędzi słoików. Zakrętki należy wcześniej umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Po zakręceniu słoiki można pasteryzować (wekować) w garnku z wrzątkiem, ale wystarczy odwrócić je do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

[*] Cytryny koniecznie trzeba najpierw wyszorować porządnie szczoteczką, a później wyparzyć. Skórka cytrusów jest nasączana różnymi chemikaliami zapobiegającymi psuciu. Jeśli nie mamy pazurków do obierania skórki, możemy ją otrzeć na tarce.

[**] Słoki wyparzamy wrzątkiem lub trzymamy przez ok. 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 120 st. C lub myjemy w zmywarce w najwyższej temperaturze.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2011-06-17 21:49:18.566
Źródło/autor przepisu: pomysł z http://pozytywnakuchnia.pl/dzem-truskawkowy/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Polecam dżem truskawkowy z firmy Gomar, Pińczów górą!
~Czarek 2016-06-09 20:12:50.476

Wyszedł pyszny!!tylko zdecydowane mnie bo tylko jeden średniej wielkości słoiczek :/
~Monia 2015-06-21 11:29:54.171

A moje doświadczenia z wekowaniem są takie: dżemy, powidła czy przeciery smaży się przez kilka dni po to, aby dobrze odparowały wodę i zagęściły się. Proces ten polega na tym, aby wielokrotnie podgrzewać i studzić, robię to zawsze na małym ogniu często mieszając, po czy znów studzę, dopiero tak podgrzewane i studzone dżemy zrobią się gęste. Jedynie pierwsze podgrzewanie może być dłuższe w czasie, a im gęściejsze są tym smażenie musi być krótsze. Zauważyłam, że to właśnie w czasie studzenia najładniej się zagęszczają. A podgrzewam wtedy, gdy mam coś do zrobienia w kuchni innego, łączę dwie czynności naraz, wtedy łatwiej jest dopilnować, aby nie przywarło. Owocnego dżemowania, pozdrawiam.
~dana 2015-06-18 12:09:27.208

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska)
Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców (wegańska)
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z przyprawą do piernika (wegańska)
Truskawkowy sernik z nerkowców (bez pieczenia) (wegańska)
Babciny ryż duszony ze szpinakiem, pomidorami i papryką (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Deser truskawkowo-truskawkowy (lakto-wege)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem jabłeczno-różany (wegańska)
Dżem morelowo-jabłkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas