7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem

Można zrobić dżem z samych borówek, można też z gruszkami lub jabłkami. Można też dla ciekawszego aromatu dodać cynamon... a jak mamy ochotę, to również goździki. Będzie ciekawie i aromatycznie! :) Idealnie do placków, racuchów, naleśników...

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 1 dżemówkę (czyli średni słoik)

borówka brusznica – około 2 szklanki
słodkie jabłka – 2 sztuki
czerwone porzeczki – około 1 szklanki (można pominąć zmniejszając też ilość cukru)
cukier – niecała szklanka
cynamon – 1 łyżeczka
goździki – 3 sztuki
woda – około 1/3 szklanki

Przygotowanie:

Porzeczki poobrywaj z gałązek. Owoce przebierz i opłucz przy okazji wybierając zanieczyszczenia, zielone borówki i nadpsute owoce. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier, podgrzej do momentu aż cukier się rozpuści. Dodaj jabłka, goździki i cynamon. Gotuj około 10-15 minut. Następnie dodaj porzeczki i brusznicę. Gotuj kolejne 15-20 minut do momentu aż owoce będą miękkie, a cała mieszanina zacznie gęstnieć.

Wyjmij z dżemu goździki. Gorący dżem przełóż do słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odczekaj aż wystygnie, słoik jest gotowy do przechowywania. Można też pasteryzować, ja tak wolę - w tym celu wstawiamy słoiczki do garnka, zalewamy wodą i trzymamy 10-15 min. od zagotowania (jeśli mniejsze słoiczki, to 5-10 min.). Po wyjęciu stawiamy do góry dnem.
Nadesłał(a) ~szama, dnia: 2012-08-20 21:26:33.48
Źródło/autor przepisu: http://www.panifotografgotuje.eu/przepisy-na-deser/borowka-brusznica-czyli-jak-cos-niedobrego-przemienilo-sie-w-cos-pysznego/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Nie miałam porzeczek, dlatego zastąpiłam je antonówkami. Dżem wyszedł bardzo przyjemny, o idealnej konsystencji, ale za słodki, zdecydowanie za słodki. Zmieniłabym więc tyle, że cukru dałabym max. 1/2 szkl., a dodatkowo jeszcze trochę soku z cytryny lub przecieru z pigwowca - generalnie więcej kwaśnego smaku, którego antonówki jednak miały trochę za mało (bo też były dojrzałe, więc łagodniejsze). Dżem potraktowałam jeszcze takim czymś do ugniatania ziemniaków na puree, żeby nie zostało tyle całych borówek. Aha, kto lubi cynamon, może śmiało dać go więcej, bo właściwie go nie czuć - a szkoda :)
Z podwójnej porcji wyszło mi 5 słoiczków po 200 ml.
patrycccja 2012-09-02 13:33:30.897

Natka, Google twoim przyjacielem! Na prawdę! :) Jak nazwa przepisu wskazuje, borówka brusznica jest czerwona. Wygląda jak czerwona jagoda leśna. A jak niedojrzała, to biało-zielona :) Ja kupuję pod Halą Mirowską (W-wa). Już zresztą są, ale większy wysyp powinien być we wrześniu, a nawet początku października. A ten przepis na pewno wypróbuję! :)
patrycccja 2012-08-23 22:12:40.932

Gdzie dostać borówkę-brusznice? Jak to wygląda?
W mojej świadomości borówka jest amerykańska :)- duże, ciemne jagody.
Borówka to na Podhalu nic innego jak czarne jagody (leśne). Ale już smak lodów np. to jagodowy a nie borówkowy ;)
Brusznica na Podhalu to jeżyna-czarna, leśna.
U mnie to po prostu jeżyna (zbierana w lesie lub przy polnych drogach, czasem do kupienia w sklepie).
Stąd nie wiem, co to jest borówka-brusznica czerwona, mhm..:(
Natka 2012-08-22 09:53:33.847

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem i sos z borówki brusznicy (czerwonej) (wegańska)
Borówka brusznica (czerwona) aromatycznie i nieco pikantnie - chutney z jabłkami (wegańska)
Placki z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Makaron z prażonymi jabłkami i cynamonem (wegańska)
Dżem z dyni z jabłkami i gruszkami (pieczony lub duszony) (wegańska)
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili (wegańska)
Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska)
Deser: borówki z melonem w imbirowo-cytrusowej "glazurze" (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas