puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Burgery z buraków
Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
-
Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)
Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu ( smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!
-
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
-
Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie)
autor: ~Maciek Śliwa
dieta: ovo-wege
Jestem wegetarianinem, ale tęsknię za smakami mięsnymi... Przygotowywałem właśnie na święta "rybę po grecku bez ryby", gdy naszła mnie myśl, że można zrobić zamiast śledzi opiekanych w occie to samo w oparciu o kotlety sojowe :))) Przed chwilą skosztowałem pierwszej próbki (5 godzin po przygotowaniu potrawy) - jest świetnie :)))
-
Rosół
autor: ryfka
dieta: wegańska
-
Zupa gulaszowa
autor: Natka
dieta: wegańska
Gęsta, przepyszna zupa.
-
Pasta pseudo - makrelowa
autor: ala77
dieta: wegańska
Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
-
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese)
autor: ~Megana
dieta: wegańska
Robię to spaghetti od tylu lat, że już dawno nie pamiętam skąd przepis pochodzi. W naszym domu potrawa ma takie powodzenie, że od razu robię ją z podwójnej porcji składników.
-
Ulubione kotlety mielone (z granulatu sojowego)
To przepis na ulubione kotlety mielone :) Są naprawdę pyszne!
-
Wegeburgery z kaszy jaglanej
Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)
-
-
-
-
"Fasolaka po bretońsku" z kawałkami kotletów sojowych
autor: Morth
dieta: wegańska
Prosto, szybko, smacznie, dla miłośników fasoli;)
-
ToFu-Burgery
autor: ~vege_smile
dieta: ovo-wege
Potrawa jest dość słodka w smaku, więc dla smakoszy ostrych dań polecam wkropienie chilli ;)
-
Wegański ser z migdałów pikantny RAW
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.
-
Parówki domowej roboty
autor: ~tomm
dieta: wegańska
Parówki sojowe dostępne w sklepach są drogie i zazwyczaj smakują jak podeszwa. Publikuję więc przepis na parówki, które smakują o niebo lepiej niż te kupione.
-
Wegańskie jajka bezglutenowe
Znalazłam na zagranicznym portalu przepis na wegańskie jajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy jedząc to oszukane żółtko, naprawdę poczułam smak żółtka z jaja kurzego :)
Nie miałam zbyt dużych foremek (użyłam tacki stołowej na jajka), więc moje wyszły bardzo malutkie, ale jeśli komuś uda się zdobyć/zrobić większą formę, to to może być hit świątecznego stołu :)
-
-
Smalec wegetariański
autor: ~Andre
dieta: wegańska
Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.
-
Gołąbki
Kiedy przestałyśmy z siostrą jeść mięso, jedyną rzeczą, za jaką tęskniłyśmy, były gołąbki. Na szczęście po jakimś czasie wymyśliłyśmy, że można zastosować granulat sojowy. I w ten sposób powstały gołąbki wegetariańskie. Najlepsze pod słońcem! Od tamtego czasu nawet moja mama zrezygnowała ze zwykłych gołąbków na rzecz wegetariańskich, bo są wg niej o niebo lepsze :-)
-
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)
Banalnie prosta i pyszna wegańska pasta z wędzonego tofu, smakuje niemal identycznie jak pasta z twarogu i makreli.
-
Seitan czyli chińskie "mięso"
autor: ~xSx
dieta: wegańska
Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!
-
|