puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Falafel (felafel)
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Podawać z ryżem i surówkami. Można polać sosem pomidorowym, najlepiej aromatycznym, doprawionym np. kuminem, kurkumą, imbirem.
-
-
Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie
Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!
-
-
Sznycel z selera
Smaczny, bardzo prosty w wykonaniu sznycelek na obiad i każdą inną okazję.
-
Kania (sowa) smażona w panierce
Co najmniej tak dobra jak boczniaki, a nawet lepsza, bo bardziej aromatyczna :D Robiłam wg. wskazówek teściowej i wyszła boska! Musi być tylko dobrze posolona. Pycha nie tylko do obiadu, ale też z kawałkiem pieczywa i musztardą.
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
Ziemniaczane smażone ślimaczki
Najlepiej podawać na gorąco. Doskonale smakują z surówką z czerwonej kapusty lub tylko z ketchupem.
-
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia
Kuchnia arabska jest wspaniała. Zachód jako fastfood ma hamburgery, zapiekanki i frytki, a kraje arabskie falafle. Mniaam:)
-
-
Buraczkowe tofu
Porcja z podanych składników dostarcza 160 kcal.
-
-
Felafel
Wegańskie, smaczne, pasuje do wszystkiego :) Podajemy z ryżem, kaszą, surówką, z chlebem...
-
-
-
Pieczarkowe kapelusze do obiadu
autor: ~Kaśka
dieta: ovo-wege
Takie grzybki machnęła mi kiedyś mama, okazało się, że w lodówce jest tylko żarówka i pieczarki właśnie :-) Pomysł był... oj, jakże trafiony!
-
-
Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych)
Przekąska idealna na imprezę lub seans filmowy. Bardzo chrupiąca :) Pysznie smakuje z sojonezem, ketchupem czy musztardą.
-
Cukinia smażona (plastry)
Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Świetna również jako szybka przekąska lub kolacja. Lubię taką lekko obsmażoną, lekko chrupiącą, soczystą, gdzie słodki posmak cukinii idealnie współgra z odrobiną soli. Niebo :)
-
Kostka piaskowa (z tofu)
Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
-
Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką
Pyszna jarzynka do obiadu. Nie wygląda przesadnie reprezentacyjnie, ale jest naprawdę smaczna :)
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy :) Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna! Już podstawowa wersja jest super, a z płatkami drożdżowymi to po prostu doskonałość. Coraz bardziej je lubię i cenię :)
-
Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)
|