puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Biała kawa czyli Inka z mlekiem
Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)
-
Orzechowa pasta z tofu
Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D
Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
-
Ryż z mlekiem i rodzynkami lub żurawiną
Wystarczy ryż z poprzedniego dnia i mamy bardzo szybkie, syte, zdrowe i smaczne śniadanko.
-
Manna orzechowa (z masłem orzechowym)
Dodałam do manny na mleku masło orzechowe, odrobinę dosłodziłam i wyszły delicje!
-
Owsianica - owsiana "jajecznica"
autor: kra
dieta: wegańska
Nie pamiętam dobrze smaku jajecznicy, ale wydaje mi się, że jest w owsianicy coś podobnego:)
-
Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :)
Czy jak manna, to tylko dla dzieci? Wiele osób nie docenia moim zdaniem jej potencjału. Szybka do zrobienia i nie jest się zaraz głodnym, jak po kanapkach lub, co gorsza, płatkach kukurydzianych. Jedno z moich ulubionych śniadań :)
Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu owsianki, tyle że manny dajemy o połowę mniej niż płatków - łatwo zapamiętać :)
-
-
-
Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej
To jest modyfikacja przepisu mojej babci na kluski lane na śniadanie. Kiedyś próbowałam robić je zastępując jajko mąką sojową lub kukurydzianą, ale to był średnio udany eksperyment. Niedawno zaczęła mi się faza używania tofu zamiast jajka - taki sposób jest w tym przypadku o niebo lepszy! Ale dopiero połączenie tofu i mąki ziemniaczanej pozwoliło na uzyskanie idealnego efektu - kluseczki są pyszne, delikatne, a jednocześnie odpowiednio twarde, dają zębom przyjemny opór :)
Jeśli zamiast maki zwykłej użyjemy kukurydzianej, otrzymamy pyszne śniadanie w wersji bezglutenowej! :)
-
Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku
Według mnie najlepsza, idealna owsianka to taka, jaką robiła moja mama - gęsta, kleista i odpowiednio słona. Wtedy jest pycha :) Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków dajemy 2 razy tyle co kaszy - łatwo zapamiętać :)
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z pieczarkami, boczniakami lub kurkami
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy z pomidorami :) Ostatnio aż mnie skręcało na myśl o niej, dlatego postanowiłam opracować wersję zimową. Na pierwszy ogień poszły pieczarki, a później boczniaki - wyszło pyyyycha!
-
Crostini
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Banalnie prosta, włoska przekąska podawana na ciepło - świetnie się sprawdza na "gadanych" imprezach i jako śniadanie czy podwieczorek...
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
-
Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)
autor: ~Panak
dieta: wegańska
Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!
-
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami
Będąc na wakacjach w "Leszczynowej Dolinie" (Beskid, cisza, spokój i domowe jedzenie - ach!) nauczyliśmy się jeść i lubić kaszkę jaglaną. A od przesympatycznych właścicieli nauczyliśmy się też ją gotować :) Taka kombinacja z jabłkami, słonecznikiem i cynamonem jest idealna. Można zrobić z wyprzedzeniem i więcej, na 2-3 dni, i odgrzewać - nie traci na smaku. Doskonała z powidłami :)
-
Makaron z mlekiem
Makaron z mlekiem - oj dużo dzieci tego nie cierpi... głównie przez błędy dorosłych ;) Sekret smaku to dobrze słony makaron, który wspaniale kontrastuje ze słodkim posmakiem mleka. Albo odwrotnie - posolić można mleko. Poza tym dobre mleko sojowe, np. Alpro, jest o wiele lepsze od krowiego. No i lepsze jest mleko podgrzane niż gotowane.
Takie danie to również bardzo dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego makaronu. Dodatkowy plus to że śniadanko gotowe jest dużo szybciej :)
-
-
-
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
-
Wiosenny twarożek z makaronu...
... czyli radosne jest życie weganina. Na wegańsko da się zrobić niemal wszystko. Czekam tylko na vegan-kefir, bo za tym akurat tęsknię :)
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
|