puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
-
Power sok: marchewkowo-jabłkowy z buraczkiem
Dla alergików, nadaje się dla dzieci powyżej 4 miesiąca.
-
Powidła śliwkowe (bez cukru)
Uwielbiam powidła! Ich sekret jest taki, że owoce powinny być jak najbardziej dojrzałe, a powidła smażone przez 3 dni (choć można i dłużej). Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję i smak. Nigdy też nie dodaję cukru - bo prawdziwe powidła są bez cukru! :) Sezon na węgierki to II połowa września i początek października, a jak pogoda dopisze, to i w połowie października są jeszcze dostępne.
-
Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru)
Śliwki w czekoladzie - klasyka. Powidła z czekoladą - nowe odkrycie :) W oryginalnym przepisie był cukier, ale w moim, tak samo jak w tradycyjnych powidłach, go nie ma. Wystarczy słodycz owoców... i czekolady.
-
Powidła węgierkowe (bez mieszania)!
autor: TNT
dieta: wegańska
Rewelacyjny pomysł na powidła śliwkowe, których nie trzeba "pilnować" i mieszać. Mieszanie w tym wypadku jest wręcz zabronione!
-
Powidła z piekarnika - bez stania i mieszania
Osobiście wolę powidła tradycyjne, smażone przez 3 dni - uwielbiam ich konsystencję i smak. Powidła z piekarnika są jednak ciekawą opcją dla tych, którzy wolą większe kawałki owoców. Nadają się też do śniadaniowych kaszek (np. jaglanej z cynamonem i słonecznikiem), przekładania ciasta albo... wypełnienia tartaletek. Autorka przepisu poleca je jako powidła dla pracujących - robi się po powrocie z pracy. Tak na prawdę jedyną istotniejszą różnicą jest brak mieszania, bo tradycyjne powidła robię w podobnym trybie jak te pieczone - nie ma przeszkód, żeby robić je w ciągu tygodnia :)
-
Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat"
Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.
-
-
Pożywna zimowa zupa z grochem lub soczewicą
autor: besz
dieta: wegańska
Taka zupa to reakcja na zarzuty, iż zupa bez mięsa nie może być gęsta i pożywna.
-
Pożywny sos pomidorowy z granulatu a'la spaghetti bolognese (świetny w góry)
Rewelacyjnie sprawdza się na wycieczkach z plecakami i namiotami - szczerze mówiąc na taką właśnie okoliczność został wymyślony. Zdał egzamin w górach, na ognisku oraz w warunkach, gdzie nie można rozpalać ogniska i trzeba się zadowolić gotowaniem na palniku. Z granulatu, bo jest bardzo lekki. Do tego ryż lub jakaś kasza (może być kus-kus, polecam go głównie w warunkach, gdzie możemy gotować wyłącznie na palniku) lub nawet makaron, jeśli ktoś woli, i mamy ciepłą, pożywną wyżerkę.
-
Prawdziwki z grilla
autor: Rena
dieta: wegańska
Dopóki nie spróbowałem, nie wiedziałem, co to znaczy smak grzybów....Prościej już nie można - ale efekt godny największej lukullusowej uczty. Prostota smakuje najlepiej i najwykwintniej.To jest kwintesencja smaku grzybowego. Znaczy się niebo w gębie, lub co tam chcecie, po prostu ekstaza smakowa. Poezja smaku i aromatu....
-
Prawie jak humus, czyli farsz / pasta z groszku i tahini
Fajny lekki farsz do naleśników w zabójczym kolorze :) W razie nadmiaru świetnie nada się jako smarowidło do chleba.
-
-
Prażaki
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Robiła je moja babcia upalnym latem, które spędzałam u niej na wsi jako dziecię. Spożywaliśmy je w południe w zacienionym ogródku.
-
Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)
-
Prażone pestki (posypka)
autor: ~daruma
dieta: wegańska
Bardzo dobre do posypywania kanapek, sałatek, duszonych warzyw, zup krem... Warto uprażyć więcej nasionek i trzymać w lodówce.
-
Prażone śliwki lub jabłka (mus)
autor: pat
dieta: wegańska
Bożenka z Wilna: "To, co robi moja mama, nie jest może do końca przetworem na zimę, ale jest bardzo dobre. Taka masa śliwkowa jest super do naleśników, bułki z mlekiem, a i tak bez dodatków."
-
-
Prażony ryż z dodatkiem suszonych warzyw
Podstawowy przepis na dobry dodatek praktycznie do wszystkiego. Idealnie nadaje się również jako samodzielne danie gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie czegoś innego.
-
-
Prosta a kolorowa zapiekanka
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Kiedy "w gości" mają się pojawić przyjaciołowie wegetarianie, warto im zrobić zapiekankę w barwach prawie ojczystych.
A przyjaciołowie nie-wegetarianie próbując tej zapiekanki, będą się zastanawiać czy nie zmienić opcji swej żywieniowej.
-
-
-
-
Prosta pasta z zielonej soczewicy
autor: szufi
dieta: wegańska
Bardzo prosta pasta - jeśli zostało Ci nieco zielonej soczewicy z obiadu, śmiało możesz ją przygotować!
|