
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Pyszny sos! :) ~Taka 2012-12-18 18:55:44.926 ![]() Tak, dokładnie o to chodzi - masa jest taka jakby półpłynna, da się ją powoli do czegoś przelać czy delikatnie przełożyć łyżeczką, nie kroić nożem. Myślę, że "pudrowości" nie da się uniknąć, choć też starałam się zrobić i opisać to tak, by innym wyszło jak najbardziej aksamitne - podejrzewam, że przy obecności wiórków po prostu się nie da. Dodając oleju o neutralnym smaku, zwiększając ilość kakao i ew. słodu - można nieco bardziej zniwelować to uczucie, ale jednak nie do końca. Ale jest to dla mnie szybsza alternatywa oryginalnego przepisu, no i równie pyszna ;) Po przełożeniu do foremek powierzchnia się wyrównuje i jest u mnie gładka. Luna7 2012-12-18 17:25:26.328 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dariak1987 2012-12-18 17:06:00.504 ![]() Pasta warta grzechu:) Znakomita! Polecam... Dana 2012-12-18 16:45:01.146 ![]() Bardzo dobry pasztet!Troszkę się kruszy,ale zniknął z lodówki w dwa dni !!! kasik1973 2012-12-18 15:03:41.803 Naleśniki szpinakowe (wegańska) zrobiłam naleśniki z tego przepisu, ale bez szpinaku i z odrobinę większą ilością wody, żeby wyrównać... i wyszły sztywne jak kartoniki, nie da się ich zrolować, można co najwyżej złożyć. :D są pyszne, ale dlaczego takie sztywne? sonnentau 2012-12-18 14:49:15.31 ![]() Mmmm, fajne, sprytne, kokosowe :) Ale trochę zbyt pudrowe w konsystencji, żeby być ideałem.... A bardzo chciałam tego uniknąć. Dlatego wiórki miksowałam prawie do uzyskania "masła kokosowego" - całość nie tylko była lepka ale wręcz półpłynna (po zostawieniu na chwilę powierzchnia się wyrównywała). Wam też tak wyszło i też tak długo miksowałyście? Mimo wszystko smaczne. I nie za słodkie :) patrycccja 2012-12-18 14:30:14.074 Naleśniki z limonką po angielsku (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sonnentau 2012-12-18 14:23:25.91 ![]() Akurat 34°C w cieniu nie zaliczyłabym do plusów, ale mango z własnego drzewa - mmm... Oj, a myślałam, że akurat jaglankę tam macie... dlatego zaproponowałam. Tak mi się skojarzyło, że jest uprawiana w ciepłych krajach - ale sprawdziłam właśnie - a to Afryka (i trochę Azja) celuje w uprawie jaglanki. Cieszę się, że pomogłam :) Luna7 2012-12-18 09:47:05.922 ![]() Belka - a wierzch byl bardzo spieczony ? jesli tak to pewnie za dlugo trzymalas :P Ja robie zawsze wersje z olejem i kruszonka smakuje mi nawet najbardziej z tego ciasta :D hehe :D niej est wogole twarda ,a taka dobra ze starsza siostra pierwsze tez kruszonke wybiera bo tak jej smakuje :P ja nwet czasami dodaje jezcze z 0.5 porcji na kruszonke bo tak ja lubie :P i faktycznie jablka musza byc wodniste a nie suche,kiedys robilam inna szarlotke sprawdzona z tym ,ze uzylam suchych jablek i zero wody dalam i to byla porażka :P OpenWorld 2012-12-18 07:46:48.848 ![]() A na to to już ktoś inny wstawił przepis :) puszka.pl/przepis/6956-maslo_kokosowe-doskonale_do_wszystkiego.html - tu jest masło kokosowe, które wychodzi niejako ubocznie przy robieniu tych naleśników ;) puszka.pl/przepis/5488-bita_smietana_kokosowa_z_mleka_kokosowego_.html - a tu b. fajny przepis co do samej śmietany :) Jak ktoś lubi używać, to może do wszelakich słodkich potraw, bo ja wiem... naleśników, sałatek owocowych, ciast, na wierzch koktajlów owocowych albo może na wierzch deserków z agaru... nawet sporo możliwości znalazłam ;) Także widzisz, Olga, nie tyle są sposoby, co z nią dalej robić, a do czego ją dodać ;) To śmietankowe kokosowe masełko ;) Aach, jak mogłam zapomnieć! Tu masz przepisy na czekoladę, pierwszy z użyciem składnika, o który pytałaś, a drugi bez :) puszka.pl/przepis/5922-raw_roco_choco.html puszka.pl/przepis/7396-raw_choco_bez_strat_.html Luna7 2012-12-18 00:46:14.397 ![]() Witam ! Mam pytanie.. co można zrobić żeby ciasteczka na drugi dzień nie były tak twarde jak kamień ? czy ktoś ma również tego typu problem ? Być może jest to zw. z tym, że zamiast "płynnego słodziszcza "zwiększam ilość cukru w przepisie. :( Scansenmuseum 2012-12-17 21:07:41.01 ![]() Brlka, za dużo wody dodałaś do kruszonki, a do tego może faktycznie trochę za długo trzymałaś :) Ale przede wszystkim chodzi o proporcje wody i tłuszczu - woda nadaje spójności ciastu, a tłuszcz kruchości. patrycccja 2012-12-17 20:59:07.556 ![]() Owies nie zawiera glutenu. Płatki owsiane są zazwyczaj zanieczyszczone glutenem z innych zbóż, ale można kupić też "sterylne", odpowiednio oznaczone (np. Provena). patrycccja 2012-12-17 20:57:15.002 ![]() Bardzo smaczne. Jedna uwaga: pomidory dodajemy na końcu, bo inaczej ziemniaki będą miały problem zmięknąć. ryfka 2012-12-17 20:08:55.896 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Przypomniało mi się, że po tych 50ciu minutach nie wyjęłam ciasta z piekarnika, tylko zostawiłam może na 15 minut. Może dlatego. Albo dałam za dużo kruszonki. Belka 2012-12-17 18:48:20.028 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Zrobiłam to ciasto, ale dałam 7 średnich soczystych gruszek i pół łyżeczki sody zamiast proszku. Zrobiłam kruszonkę wege (na początku 2 łyzki oleju+3 wody, ale w trakcie ucierania dodałam jeszcze po 1). Ciasto fajnie wyszło, tylko że wierzchnia warstwa to niemalże skorupa. Jak kroję, to muszę mocno dociskać i wtedy gruszki po bokach wypływają :-( inny sposób to zdjęcie skorupki ręcznie i dopiero można kroić. Czy Wam też wyszła taka twarda ta kruszonka? Co zrobić, żeby była miękka? Może dodać mleka zamiast wody? Belka 2012-12-17 18:44:15.527 Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) płatki owsiane zawierają gluten, więc to na pewno nie są pierniczki bezglutenowe ~Maria 2012-12-17 17:48:47.564 ![]() To jest genialne! dodałam jeszcze 200 g pieczarek, ale nie dodałam cukru. Smak przypomina mi kapustę z sosem od gołąbków mojej mamy, których nie jadłam z oczywistych przyczyn, a tu proszę! Smak dzieciństwa! Dodaję też tymianek :) dzięki za przepis :) banka 2012-12-17 14:49:40.875 Kokosowe naleśniki (wegańska) a jak już się zbierze tą śmietankę z góry to co można z niej zrobić? jest jakiś przepis?:) ~olga 2012-12-17 13:37:05.759 Pierniczki wegańskie (wegańska) BarbaRossa - jak wyszły te pierniczki z czekoladowym mlekiem sojowym? :) ~magda 2012-12-17 13:19:59.522 Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym) (wegańska) bardzo zmodyfikowałam przepis, ale dziękuję za bazę na pomysł (; Z tego co najtańsze teraz w sklapach, a wyszło na bogato, a dokładnie to tak -> duszona cebula (3) marchew (4) czarna rzepa (1/2) burak (1/2) z kapustą pekińską (1/2) +sól i pieprz zalane koncentratem pomidorowy (mały) i przyprawą 5 smaków (home made z przewagą cynamonu i owocem jałowca+zielem angielskim zamiast kuminu zagotowana w 250 ml wody) trochę brązowego cukru podane na ryżu gradzia 2012-12-17 13:15:06.296 Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) Oczywiście możesz wykorzystać podany przez Ciebie przepis na ciasto. Tutaj na Puszce znajdziesz także więcej przepisów na samosy. Iwo-na 2012-12-16 21:54:43.694 Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) a gdyby tak wykorzystać to ciasto na samosy? ucztavege.most.org.pl/przepisy/53.html ~ansiaa 2012-12-16 20:52:32.245 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Niestety o kaszy jaglanej mogę też zapomnieć... Jedyne dostępne "kasze" tutaj to ryż i kaszka kukurydziana. I to nie jest ta dobra strona Paragwaju :-( Na szczęście ma on wiele innych dobrych stron, np.: u nas dzisiaj 34°C w cieniu, a na śniadanie jadłam mango z własnego drzewa :-)))) Wagę kuchenną mam i będę mogła odważyć 50g - dziękuję! Iwo-na 2012-12-16 18:33:51.086 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |