
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Póki co jedyne danie z soczewicy jakie potrafię przygotować, a już strzał dziesiątkę - smakowe! :) wołek_zbożowy 2011-04-11 20:55:09.849 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) ojoj, dodalam make zytnia (1KG) i wcale ciasto nie bylo rzadkie...NIEWIEM DLACZEGO?? powinnam dac 0,5kg? ~misia 2011-04-11 20:54:48.359 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() asquilan 2011-04-11 19:28:41.027 Zupa krem z pora (porów) i ziemniaków (wegańska) wzorując się na komentarzach dodałam sos sojowy <<-dużo-> gałkę, vegetę natur, odrobinę czosnku. wg mnie górnej nuty dodaje curry :) (wersja z jałowcem wbrew pozorom jakoś nie za bardzo mi podeszła) ~anka 2011-04-11 19:23:00.694 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Świetny przepis. Bardzo dobry chleb :) ~Krakowianka 2011-04-11 17:48:14.192 ![]() babki jeszcze nie wcinałam, ale chętnie spróbuję smażoną w cieście. Ten Pan- Bogdan Jaśkiewicz- wydaje swoim sumptem książkę z opisem roślin jadalnych i podaje, jak je przygotować. jak już spróbuję, to podam przepis :) pewnie tasznik tępiłaś :] w ogóle polecam zapoznać się z jedzeniem jakie można zebrać na spacerze w czystych okolicach. mam nadzieję, że to nie za duży off, jednak ciut nawiązuje do przepisu :) pozdrawiam! MEDeah 2011-04-11 14:55:53.963 ![]() Dziękuje Patrycja :* Dodałam łyżeczkę ostrej i łyżeczkę słodkiej, zupka wyszła pyszna :) Jedna sprawa, myślę że lepiej obrać pomidora/-y przed posiekaniem, ponieważ podczas jedzenia miałam schizę, że skórka gdzieś mi się przyklei w gardle. lagatta 2011-04-11 14:49:35.673 Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska) Zrobiłam z mleczkiem kokosowym i sporą ilością wiórków, a mimo tego w smaku zbytnio kokosowe nie było, usłyszałam nawet, że smakuje jak piernik O_o (to pewnie z powodu cynamonu, który akurat był wyraźnie wyczuwalny). Następnego dnia natomiast ciasto jest już kompletnie bez smaku - podratowałam je polewą czekoladową, żeby w ogóle dało się zjeść. Rozczarowanie. ToniJoHenry 2011-04-11 13:21:56.09 ![]() Hehe, MEDeah, przejrzałam podaną przez ciebie stronę i muszę powiedzieć że pamiętam, jak część tych roślin tępiłam u babci w ogródku ;) Ale czosnaczek (zwany u nas pokrzywką) i szczawik na przykład jadłam :) A babkę stosowałam, ale zewnętrznie - na rozcięte kolana ;) patrycccja 2011-04-11 13:02:14.749 ![]() Groch można też lekko rozgotować, żeby część była w formie puree a część w kawałkach. Tak robiłam piekąc pasztet z zielonym pieprzem: puszka.pl/przepis/3415-pasztet_z_grochu_z_zielonym_pieprzem.html patrycccja 2011-04-11 12:37:00.753 ![]() Pardita, jeszcze bojkeny są dobre - to taka "zimowa antonówka" :) A co do rozwalania - z formą silikonowa nie musisz nic robić, nawet wysypywać niczym, ale koniecznie zostaw ciasto do wystygnięcia i dopiero je wyjmij. Inaczej jabłka się rozjadą i będzie ciężko kroić. Do wyjmowania tez zabrałabym się tak, że na górze położyłabym deskę lub talerz i całość odwróciła, a później to samo jeszcze raz, żeby góra szarlotki wylądowała u góry ;) Być może i bez tego byłoby ok, ale nie wiem - szarlotka nie jest zbyt sztywna sama w sobie. patrycccja 2011-04-11 12:28:29.76 ![]() A w tle basbusa :) puszka.pl/przepis/6056-basbusa-slodkie_leciutkie_kokosowe_ciasto_arabskie_bez_maki_.html patrycccja 2011-04-11 12:24:21.811 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zamrucz 2011-04-11 12:22:08.52 ![]() Ależ słonecznik genialnie komponuje się z kaszą, wręcz perfekcyjnie! Ja go dodaję nawet gotując kaszę do obiadu: puszka.pl/przepis/3926-kasza_gryczana_z_olejem_lnianym_i_slonecznikiem.html :) patrycccja 2011-04-11 12:19:51.972 ![]() Hyhy, no to się dogadałyśmy :D Mieloną paprykę dodajemy słodką, ilość na oko... pół łyżeczki? Czasem leci też odrobina ostrej - zupa nie jest pikantna, ale ma konkretniejszy akcent. A jak ktoś lubi ostre to w ogóle nie musi się hamować ;) patrycccja 2011-04-11 12:16:32.129 ![]() Mleko i ser, ale opcjonalnie :) Drożdżowe jak najbardziej radzi sobie bez mleka. Nawet nie tyle radzi, co mleko w cieście do pizzy jest dodatkiem dziwnym, zdecydowanie nie włoskim :) patrycccja 2011-04-11 11:58:39.009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bonamartinka 2011-04-11 10:13:09.07 ![]() prawda, prawda. ja interesuję się właśnie dziką roślinnością jadalną, wsio jest na tej stronie survival.strefa.pl/zielnik1.htm tapinambur, łodygi tataraku, szczawik zajęczy, szyszki bukowe itp. :) polecam MEDeah 2011-04-11 09:17:09.729 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Magda-Andrzej 2011-04-10 21:02:18.277 Jajka wegańskie (wegańska) Baaaardzo dziękuję :) ~kikaCosta 2011-04-10 18:50:46.451 ![]() Ile czasu należy dusić? Mi niestety sos nie chciał zgęstnieć :/ lagatta 2011-04-10 17:30:57.245 ![]() Kaka, ja jadłam tę surówkę do drugiego dania lub jako odrębne danie na podwieczorek, kolację. Przede wszystkim jadłam ją z apetytem! Kilka lat temu oglądałam program o restauracjach kwiatowych i zainteresowałam się potrawami z kwiatów lub z kwiatami, a ponieważ miałam możliwość skorzystać z roślin rosnących na terenach ekologicznych, grzechem byłoby nie skorzystać! Przykładowo niektóre odmiany czerwonej koniczyny mają piękny, intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Dana 2011-04-10 15:06:44.275 ![]() Spróbuję koniecznie. Ale kiełki i nasionka (dyni, słonecznika) tak wspaniale "chrupią" między zębami - uwielbiam to! Kuskus używam raczej do II dania i muszę to zmienić. W puszce podoba mi się bardzo, że każdy może zamieścić swoje propozycje i zmiany w przepisach. Jakież urozmaicenie potraw dzięki temu! Dana 2011-04-10 14:58:22.529 ![]() Brzmi ciekawie... Koreańskie placki - trzeba wypróbować. Koniecznie! Dana 2011-04-10 14:46:00.563 ![]() Szkoda. Może złe proporcje. selvatico 2011-04-10 13:50:53.166 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |