7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem

Wytrawny smak oleju genialnie się komponuje z kaszą i świetnie poprawia jej smak, a pestki super chrupią. Taką kaszę uwielbiam jeść nawet samą albo tylko z surówką :-) Można też podawać np. z duszonymi lub smażonymi warzywami, sosem (np. klasycznym pieczarkowym lub pieczarkowym z tofu czy z boczniaków z musztardą) albo w tradycyjnym zestawie z jakimś kotletem lub czymś z tofu (np. smażonym tofu lub "piaskową" kostką z tofu) + oczywiście surówka. Do kaszy najbardziej lubię surówki klasyczne: z kapusty kiszonej, kapusty pekińskiej z jabłkiem i ogórkiem kiszonym, jabłka i marchewki, marchewki i pora oraz mix sałat z winegretem i ew. jakimiś warzywami. Mój ulubiony sposób na kaszę gryczaną :-)

Średnia ocena: [4.785714285714286 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kasza gryczana - 1 szklanka
sól - płaska łyżeczka
olej lniany - kilka łyżek [*]
pestki słonecznika - ok. 1/2 szklanki

ew. inne dodatki, np. mielone ziarno sezamu

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu podstawowego (zalać podwójną ilością wody, osolić, gotować ok. 15 min.) wsypując słonecznik jednocześnie z kaszą. Słonecznik dobrze jest wcześniej posiekać z grubsza nożem (najwygodniej dużym, o szerokim ostrzu). Dzięki temu uszkodzimy osłonki pestek i więcej słonecznika uda nam się strawić. Natomiast dzięki gotowaniu pestki będą jak świeże - chrupiące i apetyczne.

Kiedy kasza się ugotuje, mieszamy ją z olejem lnianym. Czasem sobie urozmaicam i dosypuję coś jeszcze - np. mielony w specjalnym młynku sezam, który też uwielbiam :-)

Wskazówki i uwagi:

[*] Smaku oleju lnianego nie da się niczym zastąpić. Kiedy akurat go nie miałam, próbowałam użyć oleju lub oliwy z oliwek - niestety to nie było to. Tylko z lnianym smakuje wybornie! Reakcje moich gości całkowicie to potwierdzają :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2005-07-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Serdecznie polecam. Kasza gryczana z olejem lnianym jest naprawdę wyborna. Czasami również dodaję słonecznik. Pozdrawiam :-)
~Parldro 2015-04-21 12:39:05.393

Akurat mi się skończył olej lniany...Ale mam olej z orzechów włoskich! Spróbuję!
~Inesita 2014-04-26 15:46:23.422

Kaszę gryczaną,niepaloną trzeba kupować w zdrowej żywności,jest minimalnie droższa a jasna i wspaniale smakuje.
Dziękuję za wszystkie przepisy,są wspaniałe,bardzo mi pomogą odejść od tradycyjnej diety.
Pozdrawiam wszystkich,
Nemo
~Nemo 2014-04-11 12:50:31.583

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem) (wegańska)
Surówka moja ulubiona z sałaty lodowej i pomidorów z olejem lnianym lub dyniowym (wegańska)
Pasta z tofu fety z ogórkiem kiszonym, kukurydzą i olejem lnianym (wegańska)
Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Kasza gryczana + seler (wegańska)
Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)
Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska)
Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas