puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Domowy napój izotoniczny
autor: ~znikam
dieta: wegańska & RAW
Nie znalazłam w Puszce, a pomyślałam, że może przydać się wszystkim, którzy chętnie i często uprawiają sport :)
-
Kuskus z tartą, duszoną włoszczyzną
Za samym kuskusem nie przepadam. Zjem, jak muszę. Dlatego w awaryjnej sytuacji wykombinowałam dodatek duszonej włoszczyzny, żeby dodać mu smaku - wyszło bardzo dobre i kolor ma o wiele ciekawszy :)
-
Koreańska zupa na zimno - kuksu
Przepyszna i niesamowicie prosta do zrobienia zupa na zimno. Przepis pochodzi od rodziny pochodzącej z Korei, gdzie tą zupą zajadają się non-stop :)
-
-
Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana
Grecka zapiekanka, czyli musaka w wersji wegetariańskiej.
Danie to nie zawiera tylko tytułowych składników, jest ich znacznie więcej, bogate jest w wiele witamin i co najważniejsze - liczy niecałe 400 kalorii!
-
Groch z marchewką
autor: moni
dieta: wegańska
-
Kasza jaglana z bakłażanem
Coś w rodzaju risotto z kaszą jaglaną i bakłażanem.
-
Banalnie prosta zupa z dyni
Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
-
Letnia kalafiorowa
Dawka witaminowa w postaci kalafiora i młodych jarzyn :)
-
Empanada - czyli paragwajskie samosy
W Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.
-
Proste wegańskie ciasto z owocami
Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z jabłkami i z brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyśmienity efekt! Pyszne ciasto, proste składniki i łatwe wykonanie - to lubię! ;-)
-
Paciaja
Nazwa może niezbyt zachęcająca, ale inaczej tego nazwać nie można :) Mogę jednak zapewnić, że smak ją rekompensuje.
-
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowo-koperkowym
autor: Nhia
dieta: lakto-wege
Uwielbiamy fasolkę szparagową. Jemy jej mnóstwo, a oto inny sposób podania - dla urozmaicenia.
-
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka
Rozszerzenie podstawowej wersji sałatki ziemniaczanej o ogórki kiszone. Klasyka znana głównie na terenach z wpływami niemieckimi. Uwielbiamy. Moja teściowa też :) Byłam pewna, że przepis jest już dodany, a jednak...
-
-
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez)
Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.
-
Zawijany wegański kebab - wersja podstawowa
Uwielbiam! Pomysł na stworzenie wersji wegańskiej zrodził się w Niemczech (Niedersachsen, WOB) gdzie budki z Döner Kebab znajdują się na każdym niemalże rogu ulicy :-)
-
Płaski chlebek z patelni (do zawijania)
Taki chlebek pasuje niemalże do wszystkiego. Szczególnie jednak do sosów typu tzatziki lub innych dipów na bazie twarogu, majonezu lub koncentratu pomidorowego. Do tego można podać surowe warzywa. Polecam zawijany wegański kebab - wersję podstawową.
-
Smażone tofu z żurawiną
autor: pslb
dieta: wegańska
Bardzo prosta i szybka przekąska :)
-
Ogóreczki do wódeczki pikantne
autor: ~retro3018
dieta: wegańska
-
-
-
Blok w waflu
Z racji tego, że blok uwielbiałam przed byciem weganką, postanowiłam zweganizowac przepis mojej mamy. W dodatku na co dzień nie mam dostępu do margaryny roślinnej, wiec postanowiłam zrobić go na oleju. Efekt jest dla mnie zadowalający :) Zachęcam wszystkich, którzy lubią taki przysmak, do wypróbowania tego przepisu.
-
Leczo (na ostro z papryczkami piri piri i habanero)
autor: pslb
dieta: wegańska
Prosty i szybki przepis na leczo, z dodatkiem papryczki piri piri i sosu z bardzo ostrej papryki habanero, które nadają potrawie niesamowity smak/ dla wielbicieli ostrości ;)
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
|