7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
Średnia ocena:
[4.583333333333333
z 24 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [41]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na 6-7 porcji (potrzebny jest 4-5 litrowy garnek)włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por)
ew. 1-2 listki laurowe ew. ziele angielskie, np. 3-5 kulek 2 kg buraków 3 łyżki soku z cytryny mniej niż 1 idealnie płaska łyżka soli (taka płytka, bo łyżki też są różne) ew. cukier (jeśli buraki są słabe) ew. pieprz Przygotowanie:Najpierw gotuję bulion z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego dając ok. 1,5 litra wody. Warzyw nie siekam tylko kroję np. na pół, bo łatwiej je wtedy wyławiać. Pora zazwyczaj wcześniej przesmażam na odrobinie oleju (posiekanego w paseczki), ale w przypadku barszczu lepiej to sobie darować - później ten olej pływa na wierzchu zupy. Zależy czy komuś to przeszkadza czy nie. Warzywa gotuję ok. 30 min. na małym gazie (zbyt intensywne gotowanie sprawia, że bulion jest mętny).
W międzyczasie obieram buraki, kroję na mniejsze kawałki i siekam w cienkie plasterki. Kiedy bulion jest gotowy, wyławiam warzywa i wrzucam buraki. Dolewam tyle wody, żeby wszystkie były przykryte, ale nie więcej. Gotuję, aż będą miękkie. Na początku ustawiam największy płomień, żeby szybko się zagotowały, a później go zmniejszam na min., żeby sobie spokojnie pyrkały. Wyławiam buraki, a zupę doprawiam solą i sokiem z cytryny. W składnikach podałam orientacyjną ilość przypraw, którą być może będziecie musieli dostosować do własnego smaku. Jeśli lubicie, możecie też doprawić zupę pieprzem. Do barszczu polecam krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi. To kolejna żelazna potrawa na święta :) Wskazówki i uwagi:Dzięki dużej ilości buraków zupa sama w sobie ma piękny, intensywny kolor. Sól i sok z cytryny jeszcze go wzmacniają.
Włoszczyzny i ugotowanych buraków zazwyczaj nie wyrzucam. Włoszczyznę wykorzystuję np. robiąc kotlety, a buraki do sałatek, np. robię buraczki zasmażane z cebulką. Mniam :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-01-29 13:30:26.9
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
ubogie te wasze rady, po co doradzac jak sie nie wie podstawowych rzeczy, bez czosnku to pomyje nie barszczyk czerwony
~kuchcik 2018-02-07 17:45:08.714
Mojego znajomego teściowa robi barszcz, gotując osobno w jednym garnku rosół i w drugim buraki w całości ale w tzw. mundurkach. Chyba to nieco dziwne, prawda? Następnie po zagotowaniu, gdy są lekko miękkie wyjmuje i obiera, a następnie rozdrobnione wrzuca do gotowego rosołu. Pozostały wywar po burakach wylewa. Według mnie, to profanacja barszczu, ponieważ buraki puszczają kolor nawet w mundurkach i tracą swoje właściwości po zagotowaniu. Gospodyni twierdzi, że barszcz jest wspaniały. Ja sądzę, że to produkt barszczopodobny.
~Daneks 2016-03-21 19:08:03.734 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Barszcz czysty (wegańska)Barszcz "purpura kardynalska" (czysty, z jabłkiem) (wegańska) Czysta zupa cebulowa (bez zasmażki) (lakto-wege) Śliwkowe ciasto bez cukru (wegańska) Sernik brzoskwiniowy, prawie bez cukru (bez ograniczeń) Pyszna szarlotka bez cukru (wegańska) Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska) Bezglutenowa szarlotka (bez cukru) (wegańska) Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska) Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Aga 2018-06-26 09:20:35.863