7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku

Według mnie najlepsza, idealna owsianka to taka, jaką robiła moja mama - gęsta, kleista i odpowiednio słona. Wtedy jest pycha :) Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków dajemy 2 razy tyle co kaszy - łatwo zapamiętać :)

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 2 nieduże porcje

1 szklanka płatków owsianych, najlepiej górskich
2 szklanki wody
1 idealnie płaska łyżeczka soli
co najmniej 1 szklanka mleka (roślinnego lub zwykłego) lub garść migdałów/orzechów do mleka samoróbnego [*]
+ ew. bakalie (gł. orzechy i słonecznik) i owoce (choć ja wolę bez)

Przygotowanie:

Wodę z solą zagotować, wsypać płatki, zamieszać, całość zagotować, po czym zdjąć pokrywkę i zmniejszyć trochę gaz, gotować co jakiś czas mieszając aż zgęstnieją (ok. 5 min.). Wlać mleko, wymieszać, pogotować jeszcze 2-4 min. aż całość ponownie zgęstnieje i gotowe :)

Ja lubię gęstą owsiankę, ale możecie dodać więcej mleka. Pamiętajcie też, że po przestygnięciu owsianka trochę zgęstnieje.

Wskazówki i uwagi:

Ja zawsze kupuję płatki górskie ekstra - takie w biało-niebieskiej, papierowej torebce (młyny w Stoisławiu). Moja mama wybrała je jako najlepsze do owsianki i się tego trzymam ;)

Podwójne gotowanie sprawia, że płatki są bardziej kleiste :) W dodatku dodając mleko na koniec nie musimy obawiać się, że wykipi.

[*] Mleko nie musi być kupne. Można zrobić np. błyskawiczne mleko z migdałów lub nerkowca - wychodzi pyszne, a robi się prostacko :) No i o ile taniej... Świetnie nadaje się też mleko owsiane ;) Tu drugi przepis: mleko owsiane naturalne.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-01-23 10:12:08.305
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zamiast owocow dodaje dwie płaskie łyżki duże miodu,!
~Jozef 2017-06-15 15:11:48.119

Właśnie tego szukałem. Zdecydowanie lepiej czyta się przepisy ze szklankami niż z gramami :)
~labiol 2014-04-23 08:39:41.409

Maciek, można dodać kakao, ja kiedyś robiłam kakaową owsiankę i dodawałam pod koniec gotowania.
ja robię podobnie jak nasse - wieczorem płuczę płatki, zalewam zimną wodą i wkładam do lodówki. nie ma w zasadzie znaczenia czy woda jest ciepła czy zimna, i tak wsiąknie. rano podgrzewam, dodaję mleka i zagotowuję z solą, potem do tego banan, jabłko czy inne owoce w sezonie. mniam.
majczi 2014-02-06 11:10:41.978

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Owsianka - danie śniadaniowe z płatków owsianych z jabłkami (wegańska)
Płatki owsiane na mleku migdałowym z żurawiną i bananem (wegańska)
Trufle z płatków owsianych (lakto-wege)
Racuszki z płatków owsianych (bez ograniczeń)
Kluski z płatków owsianych (bez ograniczeń)
Płatki owsiane Antka (wegańska)
Cukierki z płatków owsianych (wegańska)
Jogurt z płatków owsianych (wegańska & RAW)
Owsianka na mleku ryżowym z musem (koktajlem) owocowym (wegańska)
Płatki ryżowe na mleku kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas