puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Top 100 czyli najlepsze przepisy
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Falafel (felafel)
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
-
-
Burgery z buraków
Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
-
Muffiny bananowe
autor: aagg
dieta: wegańska
Podstawowy przepis na muffiny. Banany można zastąpić innymi owocami, np. malinami :)
-
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem
Vegavani: "Pasztet w wersji, którą prezentujemy bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Rozsmarować na kanapce można nawet gorący... mniam :)
Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor :)"
-
Makaron z brokułami i czosnkiem
Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
-
-
Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)
Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu ( smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!
-
Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.:"Bigosik jest intensywny w smaku dzięki połączeniu w potrawie grzybów i ogórków kiszonych. Jest to danie, które nieodmiennie bardzo smakuje gościom. Można podawać je na obiad np. z ziemniakami lub po prostu z dobrym, razowym pieczywem."
-
Botwinka
Przepyszna zupa! Dzięki temu, że prawie nie używa się tłuszczu , można ją jeść zarówno na gorąco jak i na zimno. Doskonale nadaje się więc na gorące dni :-)
-
Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych
Pyszna pizza, która zawsze wychodzi i zajmuje naprawdę niewiele czasu.
-
-
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą
Szczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...
-
Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi
autor: pat
dieta: wegańska
Grzegorz 'Czajla' Chyła: "Nabrałem tym bigosem już kilku wszystkożerców :-)))))"
-
-
Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe
Świetne z ryżem i surówką z pomidorów. A przygotowanie to tylko pół godziny lub niewiele więcej.
-
-
-
Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski)
Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego z Ulicy Sezamkowej lub – jak kto woli – Chocolate Chip Cookies. Najważniejsze, że są: proste, szybkie, tanie i pyszne.
-
Zupa ogórkowa tradycyjna
My jemy ogórkową z chlebem - kwestia gustu :)
|