puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
chojnac : przepisy użytkownika
-
Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie
Urozmaicone smaki, urozmaicone faktury. Bardzo lubimy i tą chińszczyznę i pieprz syczuański :) Nadaje potrawom niesamowity aromat. Choć bez niego i tak wyjdzie dobre, to jednak warto go kupić. Jedyny problem, że ciężko go dostać...
-
Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami
Awokado na ciepło - dość zaskakujący pomysł, który ktoś nam sprzedał, kiedy kupowaliśmy awokado. Sprawdza się! :) Nie smakuje dramatycznie inaczej niż surowe, ale jest trochę inne, jakby bardziej aromatyczne, bardzo fajne. Z takimi dodatkami - przepyszne!
-
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń
Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)
-
-
Pieczone cytrynowo-tymiankowe ziemniaki
Aromat skórki z cytryny i tymianku to genialne połączenie. Do ziemniaków pasuje wyśmienicie.
-
Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy)
W zeszłym roku robiliśmy dżem dwoma metodami - ekspresowy z wyraźnymi kawałkami owoców (świetny, ale do spożycia w ciągu 3-4 miesięcy) i "smażony" przez 3 dni. Jednak naszym faworytem jest ten - "zasypywany" cukrem, odstawiany aż puści sok i długo gotowany. Przygotowywany bez żadnych zagęszczaczy - w końcu nasze babcie nie dysponowały takimi wynalazkami :) Świetna konsystencja, ładny kolor, pyszny :)
-
Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców
Na blogu Ptasi (link poniżej) przeczytaliśmy, że krótko gotowany dżem truskawkowy "niestety szybko się starzeje (po ok. 3 miesiącach zaczyna ciemnieć, a smak traci świeżość - jakby truskawki z niego parowały)". W zeszłym roku to sprawdziliśmy - dżem faktycznie traci powoli aromat i kolor, a w końcu robi się bardziej brązowy niż czerwony. U nas zajęło to dłużej niż 3 miesiące, ale też gotowaliśmy truskawki dłużej niż 5 minut. Dlatego do szybszego spożycia robimy dżem z tego przepisu, a resztę tradycyjnie, wg. przepisu "babcinego".
-
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski
Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :)
-
-
Zupa miso z glonami nori
Błyskawiczna, prościutka, pyszna i rozgrzewająca :) Kupne zupy (czy to ekspresowe czy w restauracjach) zawierają zazwyczaj dashi - japoński bulion rybny. Zdarza się, że w menu oznaczone są jako potrawy wegetariańskie, ale po dopytaniu wychodzi szydło z worka. Lepiej więc zrobić zupkę samemu - a jakie wrażenie się robi na gościach! :)
-
-
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA!
Ten smak i aromat... nawet zwykła sałata smakuje z tym sosem przepysznie! Pasuje do surówek i sałatek (zwł. tych na bazie makaronu lub ziemniaków) jako zamiennik zwykłego winegretu, ale też jako sos do sajgonek lub innych smażonych rzeczy. Mimo że z sosem chili, to sos jest całkowicie łagodny.
-
-
Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
-
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem
Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)
-
Dip - puree selerowo-ziemniaczane
Pyszny dodatek np. do białych szparagów.
-
Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili
Nieduża ilość chili nadaje aromat i uatrakcyjnia wizualnie potrawę, ale wcale nie powoduje, że wszystko jest piekielnie ostre, bo ostrość jest równoważona przez oliwę. Wszystko robi się błyskawicznie - przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.
-
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami
Mała, pyszna przekąska. Słonawe ciasto i słodki krem doskonale kontrastują z lekko kwaskowatymi truskawkami - doskonałe!
-
-
Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów
Pycha. Nieszczególnie przepadam za zupami, a tą uwielbiam. Dodając więcej bulionu uzyskamy zwykłą pomidorówkę, doskonałą z makaronem.
-
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą)
Nie jest to żadne tradycyjne risotto, to po prostu ryż z warzywami i ziołami. Puryści kulinarni na pewno dostaliby apopleksji na widok tej nazwy, bo risotto przygotowuje się zupełnie inaczej. Przede wszystkim używa się surowego, a nie ugotowanego ryżu. Ale kiedyś danie to zaczęło u nas funkcjonować pod taką nazwą, więc niech już tak zostanie :) Początkowo był to farsz do papryki (wspaniale spisuje się w tej roli; nadziewać można różne warzywa, nie tylko paprykę). W końcu awansował do samodzielnego dania i wtedy właśnie zyskał nazwę risotto.
-
Koktajl/deserek truskawkowy, a z niego lody
autor: chojnac
dieta: wegańska & RAW
Wstawiając do zamrażarki (na godzinkę powiedzmy) można uzyskać super lody :)
-
-
-
|