puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Dana : ocenione przepisy
-
Kostka piaskowa (z tofu)
Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
-
Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne
autor: Kinga
dieta: wegańska
Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.
-
Kotlety szpinakowe z tofu
Jadłam je jakiś czas temu we wrocławskim barze Vega i tak mi zasmakowały, że musiałam spróbować przygotować je w domu. Myślę, że z całkiem niezłym skutkiem. Od siebie dodałam tylko orzechy i był to trafiony wybór.
Najbardziej smakują mi podane z ryżem i surówką.
-
-
Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Jadłam podobną zupę w VegeMieście i z miejsca się uzależniłam! :) Odtworzyłam na oko i wyszła doskonała - delikatna, ale aromatyczna i pełna smaku. Najlepsze danie z buraczków, jakie jadłam.
-
-
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
autor: Kinga
dieta: wegańska
Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
-
-
Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem
Zdrowe, mocno kokosowe. W smaku przypominają trochę kruche zbożowe ciastka ze sklepu, a nawet... kokosanki :)
-
Kukurydza gotowana w kolbach
Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)
-
Kurki - mrożenie
W tym roku mrożę kurki już po raz drugi. W zeszłym roku przygotowałam je wg rad znalezionych w internecie, głównie na http://www.forum.nagrzyby.pl i wyszły super. Zupa z kurek zimą jest po prostu fantastyczna :) Dlatego, pomimo że czyszczenie kurek (przynajmniej kupnych) jest pracochłonne i czasochłonne, moim zdaniem warto się trochę pomęczyć. Nigdy jednak nie robię na raz więcej niż 1 kg kurek :)
-
Kuskus z tartą, duszoną włoszczyzną
Za samym kuskusem nie przepadam. Zjem, jak muszę. Dlatego w awaryjnej sytuacji wykombinowałam dodatek duszonej włoszczyzny, żeby dodać mu smaku - wyszło bardzo dobre i kolor ma o wiele ciekawszy :)
-
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Zawsze chciałam ich spróbować, ale raczej z ciekawości. Okazały się świetne! Po usmażeniu są chrupiące, a do tego mają delikatny, niezwykły smak. Nieco podobny do samej cukinii, ale jednocześnie słodkawy i kwiatowo-aromatyczny. Bo te kwiaty mocno i pięknie pachną. Przed smażeniem można wstawić je na trochę do wody jako bukiet - jeśli są podwiędnięte, przy okazji odzyskają nieco formę :) Dyniowate puszczają masę kwiatów, więc mam nadzieję, że z czasem staną się bardziej popularne i... tańsze.
-
-
Leczo
Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)
-
Leczo do słoików
Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
-
-
Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami
Jest bardzo smaczne i bardo ładnie wygląda. W dodatku łatwo przygotować większą ilość, więc idealnie nadaje się, jeśli spodziewamy się gości :)
-
Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
-
Lody bananowo-truskawkowe
autor: Kinga
dieta: wegańska & RAW
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Makaron na zielono - z bobem i pesto
Niby przegląd lodówki, a wyszło znakomite. Delikatny smak i faktura bobu wspaniale kontrastuje ze słonawym, aromatycznym pesto.
-
Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
-
Makaron z brokułami i czosnkiem
Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
-
Makaron ze szparagami i oliwkami
autor: pat
dieta: wegańska
Szybkie i przepyszne!
|