Jest to mój przepis inspirowany innymi typowymi przepisami na dahl, czyli popularną potrawkę ze strączków na bliskim i dalszym wschodzie. Fasolka mung w przeciwieństwie do innych strączków (może wyłączając soczewicę) jest lekkostrawna, szybko uwalnia energię. Polecam wszystkim.
Orkisz jest bogatym źródłem błonnika, witaminy A, E i D, zawiera cynk, miedź i selen.
Sałatkę można podawać jako dodatek do dań głównych oraz jako przekąskę.
Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu (smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!