puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
-
Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw
autor: pat
dieta: wegańska
"ślimak, ślimak pokaż rogi,
dam ci tofu na pierogi"
-
Manna orzechowa (z masłem orzechowym)
Dodałam do manny na mleku masło orzechowe, odrobinę dosłodziłam i wyszły delicje!
-
pasta zbożowo-bakaliowa z soczewicą
jest to na prawdę bardzo prosty przepis, można go także modyfikować jeżeli np nie mamy jakiś orzechów albo pestek. jest to bardzo pożywne, rozgrzewające danie, które nie obciąża żołądka. najlepiej smakuje po porannych ćwiczeniach ashtangi:)
-
-
-
Pyszna pasta warzywna na chlebek
Znalazłam ten przepis w starym zeszycie z przepisami :)
Pasta jest łatwa, tania i co najważniejsze pyszna :)
-
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
-
"Serek i mleko" z namoczonych nerkowców
Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego!
-
(S)makowiec
autor: gzyra
dieta: wegańska
-
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką
Robię sushi od 3 lat - dosyć szybko ustaliliśmy naszą ulubioną wersję i... tak zostało :) Uwielbiam te wszystkie kontrastujące smaki i tekstury. Nie chwaląc się (nadmiernie) są tacy, którzy wolą przyjść do nas niż do "suszarni" ;D. Zapraszając gości robimy jako starterek zupę miso - polecam.
Nie myślcie tylko, że ten przepis Was przerasta! Jest długi, bo dość szczegółowy :) Do przygotowania sushi konieczna jest specjalna, bambusowa mata (5-15 zł). Oprócz tego bardzo pomocny jest dobry, ostry nóż. Czym ostrzejszy, tym sprawniej pójdzie nam praca. Oczywiście wcale nie musi to być specjalny, japoński nóż :) chociaż takie są najostrzejsze. My używamy noża szefa kuchni (duży, proste ostrze), ale średni, ostry nóż z ząbkami też daje radę.
-
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
-
-
|