puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Katioczka : ocenione przepisy
-
Bobomole (fałszywe guacamole)
autor: pat
dieta: wegańska
Czarek Gmyz: "Lubię guacamole jako, moim zdaniem, świetny dodatek do chipsów. Niestety w Polsce awokado nie należy do najtańszych i gdyby chcieć tak jeść to częściej lub przygotować na imprezę, to można zbankrutować. Wczoraj jednak jedząc bób wpadłem na to, że może on przecież wspaniale udawać awokado. Jak pomyślałem, tak zrobiłem, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zrobiłem nawet eksperyment i znajoma Szwedka, której zawiozłem słoiczek, zrecenzowała: gdybyś mi nie powiedział, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyła."
-
Ciecierzyca z suszoną śliwką
Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
-
Czerwona kapusta "trzy smaki" duszona z suszonymi owocami
Pyyyycha :) Suszone owoce, sos sojowy, spora ilość soku z cytryny - smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikają :) Ze względu na dodatek owoców bardzo mi pasuje na Boże Narodzenie, ale to pyszna, uniwersalna jarzynka pasująca do prawie każdego obiadu. Dobre i na gorąco i na zimno.
-
Groch w sosie masala (bynajmniej nie sound system;)
autor: ~sunnylion
dieta: wegańska
Naszła mnie nagła ochota na smaki z kuchni indyjskiej i na groch, zrobiłam mix i wyszła genialna potrawka ;]
-
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem
autor: Natka
dieta: wegańska
Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku.
-
-
Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem
Zdrowe, mocno kokosowe. W smaku przypominają trochę kruche zbożowe ciastka ze sklepu, a nawet... kokosanki :)
-
Kukurydziane placuszki na słodko
Bardzo lubię mąkę kukurydzianą. A te placuszki są bardzo cenione w rodzinie.
-
Pęczak z pomidorami i porem
autor: ~łorior
dieta: wegańska
Wieczorem wróciłem z Anetą do domu i to były jedyne produkty w lodówce. Improwizując odgrzałem wcześniej ugotowany pęczak z porem i pomidorami. Bardzo proste danie okazało się bardzo smaczne.
-
Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat"
Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.
-
Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami
Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.
-
-
Sałatka: kartofel z kukurydzą, ogórkiem, sałatą lodową i winegretem
Generalnie uwielbiam tego typu sałatki z ziemniakami. Składniki idealnie współgrają, musztarda i ocet winny sprawiają, że "kartofel" wychodzi niesamowicie pyszny! :) Dodatkowo, dzięki dodaniu ogórka i sałaty lodowej, całość bardzo przyjemnie chrupie :)
-
Sałatka ryżowa curry z tofu wędzonym, kiełkami mung i ogórkami
autor: Lucy
dieta: wegańska
Jak dla mnie, to więcej niż sałatka, to po prostu obiad. Z przyprawami oczywiście można trochę poeksperymentować - co kto lubi, ton nadaje obsmażone tofu i curry.
-
Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów
autor: ryfka
dieta: wegańska
Majana: "Baaardzo mi posmakowała ta sałatka, jest bardzo syta, a składniki naprawdę świetnie się komponują. Sałatkę zjadłam na obiadek :) Przepis znalazłam w sieci, a jedyną moją modyfikacją było dodanie ziaren słonecznika zamiast kiełków tegoż."
-
Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)
Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu ( smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!
-
Sos pieczarkowy z soczewicą
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
-
-
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)
Banalnie prosta i pyszna wegańska pasta z wędzonego tofu, smakuje niemal identycznie jak pasta z twarogu i makreli.
-
Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!
Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)
-
-
-
|