7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem

Nadzienie jest mocno spolszczone - nie zawiera całej gamy aromatycznych przypraw tradycyjnie dodawanych do tej potrawy.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [34]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału
ok. 2/3 szklanki wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

olej do głębokiego smażenia

nadzienie:
0,5 kalafiora
0,5 szklanki groszku zielonego
3 ziemniaki
2 papryki
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić tak, aby było miękkie. Przykryć ściereczką i odstawić.

Warzywa drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej, dodać trochę wody i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, przecier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Z ciasta uformować kulki o średnicy 2,5 cm i wałkować placki o średnicy 8 cm. Na placki nakładać nadzienie i zlepiać tak jak pierogi.

Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju. Powinny pływać nie dotykając dna. Wyjmować, gdy będą brązowe i osuszać na sitku. Samosy można również piec w piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Vegan Planet (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ciasto super (piekłam w piekarniku), farsz zrobiłam z warzyw al dente: ziemniaków, kalafiora, marchewki i groszku + sosu pomidorowego. Jedna uwaga: w przepisie nie ma żadnych przypraw poza solą i pieprzem, a prawdziwe samosy muszą pachnieć curry, imbirem, kuminem, kolendrą... Doprawiłam po swojemu i wyszły przepyszne:)
rubia 2012-10-29 08:27:05.375

tak, zdecydowanie byla to wina maki. Z pszenna wszystko poszlo gladko - eksperymenty mozna sobie zostawic na nadzienie :)
gzozia 2012-01-05 21:35:18.717

no a mi wyszla katastrofa. Zamiast maki razowej wzielam zytnia i to chyba zadecydowalo. Ciasto caly czas strasznie sie lepilo, trzeba bylo dosypac drugie tyle maki. Mimo to, oderwanie cista od stolu bylo dużym wyswaniem :( Piekly sie 45 minut w 180 stopniach i - nic dziwnego - byly nieco twardawe. Cale szczescie sprawdzone nadzienie z ziemniakami i groszkiem w curry uratowalo obiad...
gzozia 2012-01-05 17:52:04.079

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Proste burito (tortilla z nadzieniem) (wegańska)
Samosy (wegańska)
Łagodny chrzan z oliwkami (ovo-wege)
Samosy krok po kroku (wegańska)
"Samosy" w cieście fracnuskim (wegańska)
Samosy z bobem i ziemniakami (wegańska)
Proste kotlety z grochu (wegańska)
Samosy z ciasta z dodatkiem jogurtu (lakto-wege)
Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska)
Proste zagięte banany gorące (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas