7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4882 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Smalec wegetariański

Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.

Średnia ocena: [4.7 z 38 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [69]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2-3 cebule
2-3 pieczarki lub boczniak
1/3 paczki granulatu sojowego (najdrobniejszy)
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego instant
1-2 ząbki czosnku
1 szklanka oleju
1 kostka margaryny Planta
sól
pieprz
majeranek
sos sojowy
ew. natka pietruszki lub szczypiorek
ew. jabłko

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i Plantę, aż Planta się rozpuści. Cebulę i pieczarki posiekać i wrzucić na patelnię, dodać granulat, bulion, wyciśnięty lub pokrojony czosnek i smażyć na małym ogniu ok. 15 min.

Dodać przyprawy, a pod koniec smażenia można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Można też dodać posiekane jabłko. Trochę ostudzić i zlać do słoika. Ostudzić aż do zastygnięcia, z tym że przed zastygnięciem jeszcze raz wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Czosnek najlepiej dodawać pod koniec smażenia.
Nadesłał(a) ~Andre, dnia: Nov 18, 2001
Źródło/autor przepisu: przepis zasłyszany, w części zmodyfikowany przeze mnie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zupełnie nie rozumiem jak mogłam nie dodać jeszcze komentarza w sprawie smalcu wege. Robię go od 8 lat!!! Tylko w zimie i tylko na sylwestra. Przygotowuję kilka porcji na raz, pakuję do słoików i tradycyjnie idzie z nami na imprezę. Mam kolegę z czasów studiów, z którym na codzień nie utrzymuję kontaktu ale w okolicach świąt zawsze dzwoni, składa życzenia i przypomina mi o zrobieniu smalczyku. A potem wpada po swój przydział.
W przepisie własciwie nic nie zmieniam, robię na plancie (wiem, że niezdrowe nieetyczne unilever itd. ale to tylko raz w roku i zawsze lepsze niż smalec ze zwierzęcego tłuszczu). Dodaję jabłko, granulat moczę wcześniej w bulionie warzywnym, doprawiam dużą ilością pieprzu kolorowego śwwieżo zmielonego. A potem w słoiki i rozdaję znajomym zwłaszcza tym mięsożernym. Co roku od kogoś słyszę, że to na pewno prawdziwy smalec "taki jak babcia wytapiała" - brrrrrr. A niech jedzą, może zrozumieją wreszcie, że nie trzeba zabijać świniaka żeby dobrze zjeść.
~Marta Dec 30, 2014

a ja kilka razy robiłam ze zwykłą margaryną i o dziwo wyszedł całkiem smaczny
~atoja Oct 7, 2014

W wersji nieweganskiej mozna uzyc masla klarowanego
~ksz Jul 5, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegetariański “smalec” (wegańska)
Smalec wegetariański (wegańska)
Smalec wegetariański 2 (prosty) (wegańska)
Smalec wegetariański z jabłkiem i tofu (wegańska)
Smalec nr 3 (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Smalec z fasoli (wegańska)
Smalec grochowy z jabłkiem (wegańska)
Wegetariański gulasz (lakto-wege)
Kotlety wegetariańskie (bez ograniczeń)
Wegetariański grill (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas