7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!

Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)

Średnia ocena: [4.681818181818182 z 22 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 szklanka (ok. 120g) migdałów bez skórki [*] lub nerkowców
4-6 łyżek zalewy (kwasu) z ogórków, najlepiej z domowych
2 ogórki kiszone lub inne dodatki, np. szczypiorek, rzodkiewka, cebulka, czosnek lub surowy ogórek

Przygotowanie:

Migdały zmiksować ręcznym blenderem (tzw. żyrafą) z ogórkami i zalewą z ogórków - ich ilość można zwiększyć celem uzyskania właściwego smaku i konsystencji. Twarożek odstawić na parę minut, żeby uzyskał lepszą konsystencję.

Zastępując ogórki kiszone innymi warzywami należy zwiększyć ilość zalewy z ogórków. Wodę z utartych świeżych ogórków odlać, żeby nie rozrzedziła zbytnio twarożku.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie wiem jak długo, bo u mnie najdalej następnego dnia już go nie ma :)

Wskazówki i uwagi:

[*] Aby obrać migdały, należy namoczyć je na kilka-kilkanaście minut we wrzątku, wyławiać partiami i ściskając między palcami "wypstrykiwać" ze skórki. Jeśli są oporne, powtórzyć namaczanie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-01-20 17:40:51.786
Źródło/autor przepisu: pomysł zaczerpnięty od Bajaderki, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=376
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


powiem krótko: REWELACJA :)
zyberka 2015-07-18 22:49:31.112

Ja namaczałam słonecznik zawsze w wodzie z kiszenia i mogę tylko polecać :)
Jest dzięki temu o wiele bardziej aromatyczny.
Luna7 2015-06-20 11:06:57.511

potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D
majczi 2015-06-18 09:21:58.853

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Twarożek z tofu z czosnkiem i ogórkiem świeżym lub kiszonym (wegańska & RAW)
Twarożek z ziaren słonecznika i migdałów (wegańska)
Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem (wegańska)
Twarożek z nerkowców i wiórków kokosowych z musem owocowym (wegańska & RAW)
Twarożek z ogórkiem, czosnkiem i cebulą (lakto-wege)
Serek Colettki (twarożek z ogórkiem i koperkiem) (lakto-wege)
Twarożek wiosenny - z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną (lakto-wege)
Twarożek pani Aurelli, z pomidorem, ogórkiem i sałatą (lakto-wege)
Twarożek wiosenny - z ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem (bez ograniczeń)
Surówka z buraczków i ogórków kiszonych (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas