puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Spagetti z pastą brokułowo-serową
Baardzo szybkie danie. Robi się tyle, ile gotuje się makaron, i ma śliczny zielony kolor. Fajna alternatywa dla spaghetti ze szpinakiem. Jeśli zostanie pasta (w co wątpię), doskonale nadaje się jako pasta/mazidło do kanapek.
-
Kiwiniada
autor: Pałkens
dieta: wegańska & RAW
Wersja orzeźwiającej letniej lemoniady z kiwi bogatym w wartości odżywcze i charakterystycznym słodkim smakiem. Szybki i prosty w przygotowaniu napój na gorące popołudnia :)
-
-
Placki z jabłkami
Bardzo szybko się je robi, są bardzo jabłkowe i bardzo delikatne. Zawsze je uskuteczniam, gdy mam mało czasu na obiad i nie wiem co zrobić.
-
-
-
-
Chleb marokański z semoliny
Chleb z dodatkiem drożdży, z semoliny, czyli drobno mielonego ziarna pszenicy twardej (grano duro). Pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej.
-
Prosta ubijana surówka z białej kapusty
Naprawdę prosta. Jadłam taką surówkę jako małe dziecko, choć wtedy zazw. była dla mnie za słona - dlatego robiąc teraz bardzo uważałam, żeby nie przesadzić z solą, i dlatego podaję, ile sumarycznie ma jej być. Taką lub podobną surówkę można kupić w warzywniakach na początku kapuścianego sezonu - bo młoda kapusta jest najdelikatniejsza i najlepsza do tego celu :)
-
Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
-
Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy)
W zeszłym roku robiliśmy dżem dwoma metodami - ekspresowy z wyraźnymi kawałkami owoców (świetny, ale do spożycia w ciągu 3-4 miesięcy) i "smażony" przez 3 dni. Jednak naszym faworytem jest ten - "zasypywany" cukrem, odstawiany aż puści sok i długo gotowany. Przygotowywany bez żadnych zagęszczaczy - w końcu nasze babcie nie dysponowały takimi wynalazkami :) Świetna konsystencja, ładny kolor, pyszny :)
-
-
-
Tarta z rabarbarem i bezą
Ciasto, słodki, miękki rabarbar i beza. Palce lizać!
-
-
-
Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców
Na blogu Ptasi (link poniżej) przeczytaliśmy, że krótko gotowany dżem truskawkowy "niestety szybko się starzeje (po ok. 3 miesiącach zaczyna ciemnieć, a smak traci świeżość - jakby truskawki z niego parowały)". W zeszłym roku to sprawdziliśmy - dżem faktycznie traci powoli aromat i kolor, a w końcu robi się bardziej brązowy niż czerwony. U nas zajęło to dłużej niż 3 miesiące, ale też gotowaliśmy truskawki dłużej niż 5 minut. Dlatego do szybszego spożycia robimy dżem z tego przepisu, a resztę tradycyjnie, wg. przepisu "babcinego".
-
-
-
-
Sałatka "imieninowa" z puszek z kiszonymi ogórkami i papryką
Wymyśliłam ją kiedyś na imieniny mojej mamy i od tej pory znana jest właśnie pod tą nazwą u mnie w domu, a że jest bardzo prosta i wszystkim smakuje, to bardzo często na jakieś rodzinne uroczystości się ją robi.
-
-
Kokosowy deser z tapioki
Połączenie budyniu i bubble tea ;D Mój ulubiony deser z tapioki. Kokosowy smak i gęsta konsystencja z wyraźnie wyczuwalnymi, jędrnymi kuleczkami zwanymi przez niektórych pieszczotliwie żabim skrzekiem ;)
-
-
Kokosowa legumina z truskawkami
Szybkie, słodkie, owocowe - ot, potrzeba chwili. Deser bezglutenowy i bezmleczny.
|