puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Dana : ocenione przepisy
-
Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry
Pyyyycha! :) Naśladowałam potrawę z Zielonego Świata - nieistniejącej knajpy z wege kuchnią malezyjską. Ostatnio zoptymalizowałam przygotowanie i uznałam, że wreszcie zasługuje na zapuszkowanie :) Bardzo wygodnie przygotowuje się to danie w woku.
-
Sałata z dodatkiem ziół i kwiatów
autor: Dana
dieta: lakto-wege
Dostęp do ziół i kwiatów z ekologicznych terenów pozwala wzbogacić, urozmaicić i ubarwić nasze surówki. Na ogół zapominamy, że wiele tzw. popularnych chwastów ma własności lecznicze i można je stosować również w kuchni.
-
-
Sałatka makaronowa z kalafiorem, pomidorami i winegretem
To bardziej syta wersja surówki z kalafiora i pomidorów :) Doskonała letnia przekąska. Wystarczy podać ją z jakimś warzywem na ciepło (gotowana kukurydza, smażone plastry cukinii, pieczarki usmażone z cebulą) i obiad gotowy.
-
-
Sałatka makaronowa z sałatą lodową, oliwkami i winegretem
Uwielbiam sałatki z makaronu z winegretem. Ta, ze względu na składniki, jest świetna szczególnie zimą. Sałata lodowa wprowadza chrupkość i świeżość - doskonale pasuje do makaronu.
-
Sałatka "Marchewkowe pole"
autor: Dzik
dieta: lakto-wege
Jadłam ją kiedyś w pewnym vege barze, wypróbowałam w domu i wyszła pycha! ;)
-
Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna)
Świeże owoce, w przeciwieństwie do tych z puszek, nie są tak słodkie i mdłe. Dodatkowo sosik z pomarańczy i cynamonu daje rewelacyjny aromat - patent mojej teściowej :) Mieszanka smaków i faktur - świetna sprawa :)
-
Sałatka pomidorowa na ostro (wytrawna)
Sałaka raczej nie wskazana, jeśli później udajemy się "do ludzi" ;)
-
Sałatka ryżowa z awokado, fasolą i świeżymi warzywami
Naszło mnie, że mam ochotę na sałatkę ryżową z awokado i że na pewno będzie pyszna. Znalazłam w necie kilka przepisów, zrobiłam coś pomiędzy i... wyszło super. Innym razem w ostatniej chwili okazało się, że awokado nie nadawało się do użycia - sałatka i tak była dobra ;)
-
Sałatka z brokułów z marchewką, kukurydzą i pomidorami
przepyszna sałatka, po prostu słów brak. uwielbiam ją :-)
-
-
Sałatka z czarnej fasolki, kiełków słonecznika i brokułów
Jadłam podobną sałatkę w jakiejś knajpie. Nie dość że smaczna, to jeszcze urzekająca wyglądem :) Jeśli użyjemy fasolki z puszki, przygotowanie będzie wręcz ekspresowe.
-
Sałatka ze wstążek marchewki i cukinii
Bukiecik ze wstążek marchewki i cukinii z dodatkiem koperkowego sosu może być ładnym akcentem przy zwykłym daniu obiadowym...
-
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka
Rozszerzenie podstawowej wersji sałatki ziemniaczanej o ogórki kiszone. Klasyka znana głównie na terenach z wpływami niemieckimi. Uwielbiamy. Moja teściowa też :) Byłam pewna, że przepis jest już dodany, a jednak...
-
-
-
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z sałatą, oliwkami i papryką
Uwielbiam tego typu sałatki :) Słodycz papryki przełamuje smak całości. Cebula również doskonale tu pasuje. Jeśli za nią nie przepadacie, spróbujcie z cebulą cukrową - jest o wiele łagodniejsza.
-
-
Sałatka z makaronu, truskawek i bananów
Taka sałatka to świetny deser i obiad/kolacja na gorące dni. Banalna do przygotowania, ale bardzo smaczna :) Kontrast smaków i faktur - pycha :)
-
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń
Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)
-
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
-
|