puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
Szpinak z cukinią, papryką i makaronem - mniam
Można z tego robić różne wariacje, ale szpinak z cukinią smakuje wyśmienicie.
-
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
-
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami
Pycha! Zachęcam do eksperymentowania z innymi warzywami, choć dynia z kapustą pekińską świetnie współgrają z całością :) Z ich dodatkiem zupa od razu ładniej wygląda i ma bardziej urozmaiconą fakturę.
-
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami
Mała, pyszna przekąska. Słonawe ciasto i słodki krem doskonale kontrastują z lekko kwaskowatymi truskawkami - doskonałe!
-
Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini
Kwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
-
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy :) Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna! Już podstawowa wersja jest super, a z płatkami drożdżowymi to po prostu doskonałość. Coraz bardziej je lubię i cenię :)
-
-
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z pieczarkami, boczniakami lub kurkami
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy z pomidorami :) Ostatnio aż mnie skręcało na myśl o niej, dlatego postanowiłam opracować wersję zimową. Na pierwszy ogień poszły pieczarki, a później boczniaki - wyszło pyyyycha!
-
-
Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą
Szybkie danie obiadowo-kolacyjne. Coś dla ogromnych wielbicieli/ek szpinaku ;] Świetnie smakuje obtoczone w sezamie oraz z dodatkiem świeżego szczypiorku.
-
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)
Banalnie prosta i pyszna wegańska pasta z wędzonego tofu, smakuje niemal identycznie jak pasta z twarogu i makreli.
-
-
Tort bezjajomlek
autor: Seva
dieta: wegańska
-
Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami
Awokado na ciepło - dość zaskakujący pomysł, który ktoś nam sprzedał, kiedy kupowaliśmy awokado. Sprawdza się! :) Nie smakuje dramatycznie inaczej niż surowe, ale jest trochę inne, jakby bardziej aromatyczne, bardzo fajne. Z takimi dodatkami - przepyszne!
-
Tosty z czosnkową oliwą, pomnidorami i innymi warzywami
autor: Kinga
dieta: wegańska
Pyyyyyyyyyyszne. Jeśli mamy gości można podać oddzielnie tosty z oliwą i oddzielnie warzywa. Wtedy każdy będzie mógł sobie wybrać to, co lubi.
-
-
Trójkąciki ze szpinakiem
autor: Nhia
dieta: wegańska
Wersja naleśników ze szpinakiem dla najbardziej wybrednych - czyli dzieciaków ;) Doskonałe również na zimno - jako przekąska do szkoły (...i do pracy).
-
Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!
Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
-
VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia)
VanilaLoco to przeróbka moich ulubionych tartaletek z kremem waniliowym i truskawkami. Kiedy nie miałam czasu, zrobiłam je w maksymalnie uproszczonej formie wzorem wiśniowego chocoloco. Zamiast dość pracochłonnych kruchych spodów wykorzystujemy herbatniki i z głowy - jest szybko i bez pieczenia, czyli rozwiązanie idealne na upały. Chociaż tartaletki oczywiście bez porównania lepsze :D Coś za coś! :)
|