7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) Aniu - przeczytaj sobie w jaki sposób pierogi zamraża autorka tego przepisu: puszka.pl/przepis/5813-pierogi_ruskie_praktycznie_bez_wyrabiania-precyzyjne_proporcje.html Iwo-na 2012-12-19 22:31:32.521 Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne (wegańska) Hamm... twarde jak kamień? Nie znam tego problemu. A nie za długo pieczone? Ogólnie z ciastkami jest tak, że jak ktoś chce jak najdłużej zachować ich kruchość to przechowuje je w metalowej puszce. Jeśli powinny być miękkie to zamyka się je w szczelnym plastykowym pojemniku. Iwo-na 2012-12-19 22:24:05.881 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) a jeśli będę chciała zamrozić pierogi to jak mogę to zrobić? Ostatnio jak zamroziłam to się wszystkie posklejały i nic z nich nie wyszło po ugotowaniu... ~Ania :) 2012-12-19 22:11:48.955 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Haha, tak, biszkopt i drożdżowe to zdecydowanie inna bajka :D patrycccja 2012-12-19 21:30:07.84 Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) A to się zgodzę :) Zawiera składniki podobne, które u niektórych osób również wywołują reakcje, ale nie gluten jako taki. Bardzo to wszystko zagmatwane, w wielu miejscach są tylko szczątkowe/skrótowe informacje, co tylko zaciemnia obraz... Miałam problem z ogarnięciem tematu jak rozczajałam dietę bezglutenową ;) patrycccja 2012-12-19 21:20:25.092 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Wierz był twardy, ale żeby przypalony czy coś to absolutnie nie. Dodałam więcej wody i oleju, gdyż wydawało mi się, że za dużo zostało luźnego materiału. Następnym razem wyjmę od razu z piekarnika. Mama zawsze zostawia na trochę, żeby ciasto nie opadło, ale ona robi biszkopty z jajkami, więc to inna sprawa ;-) Belka 2012-12-19 21:12:29.591 Imbir kandyzowany (wegańska) A wiecie ile taki imbir i jak można przechowywać? Zrobiłabym więcej, do herbatki. ~trickola 2012-12-19 21:10:47.59 Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska) Uwielbiam bigos wegetariański i nie mogę się doczekać, by tego spróbować. Będzie nie święta:) ~trickola 2012-12-19 21:08:41.754 Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) owies zawiera aweninę, bardzo podobną do glutenów i gliadyn z pszenicy i żyta. niektóre osoby nie tolerujące gliadyny w pszenicy tolerują aweninę, inne nie. owies nie jest jednak w pełni bezglutenowy. ~paulina 2012-12-19 21:02:31.731 Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska) W tym roku robimy prawie że taki, ale z małymi modyfikacjami: z mieszanej kapusty (kiszona z białą) i z pełniejszym zestawem przypraw (ziele angielskie, pieprz, ale bez imbiru). A do tego więcej oleju - tłuszcz w fajny sposób zmienia smak kiszonej kapusty, sposób, w jaki jest kwaśna. Bez tego kapusta również będzie smaczna (no oczywiście że tak!), ale mniej bigosowata... Tego nauczyłam się od mamy - bigos nigdy nie wychodził jej tak dobry jak cioci, aż w końcu poszła za jej radą i zaczęła dodawać więcej tłuszczu. patrycccja 2012-12-19 20:33:53.355 Pierogi z kapustą i grzybami (wegańska) Robiłam je w zeszłym roku, pierwszy raz w życiu, a kucharka ze mnie nie najlepsza, no i były cudowne! Jutro planuję zrobić je po raz kolejny :) RudyRydz 2012-12-19 20:06:31.679 Kokosowe naleśniki (wegańska) Dzięki wielkie za wyjaśnienia:)) będę mądrzejsza o tą śmietankę teraz!;p nic tylko robić naleśniki-bo przyznać muszę, że jeszcze nie próbowałam..:( choć mam na nie chętkę! a potem chyba coś z raw:) ~olga 2012-12-19 19:15:50.158 Kapusta pekińska duszona z ziemniakami (wegańska) Pycha! Skojarzenia z gołąbkami faktycznie nie jest bezpodstawne - ciekawe jak wyszłoby z ryżem ;D Pokroiłam ziemniaki w cienką kostkę (1/2 cm grubości) dzięki czemu szybciej się ugotowały i danie robiło się zdecydowanie krócej! :) Zamiast maggi dałam trochę bulionu w proszku i sosu sojowego, a dodatkowo słodką paprykę; cukier oczywiście pominęłam. Z ważnych zmian: nie dodawałam pomidorów, bo od kwasu ziemniaki dębieją; wszystko dusiłam w większej ilości wody, a na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym. Dochodzę do wniosku, że kapustę pekińską można udusić z czymkolwiek, a i tak będzie pycha. Robiłam już: puszka.pl/przepis/2865-duszona_kapusta_pekinska_skropiona_sosem_sojowym.html puszka.pl/przepis/4244-kapusta_pekinska_duszona_z_sosem_sojowym_czosnkiem_i_natka.html puszka.pl/przepis/2662-kapusta_biala_lub_pekinska_z_pieczarkami_na_oliwie.html a teraz tą :) Zawsze wychodzi! patrycccja 2012-12-19 18:04:53.8 Keks z kaszy jaglanej (wegańska) Znakomite, ale będzie jeszcze lepsze z odrobiną cukru:) Dana 2012-12-19 15:23:13.234 Zupa-krem z dyni z ziołami (wegańska) REWELACJA!!!!! mustystrawberry 2012-12-19 15:22:51.176 Leczo z czarną fasolą (wegańska) Smaczne i sycące, ja dodałam pomidory z puszki ,podałam ze świeżym pieczywem, pyszności. kasik1973 2012-12-19 10:19:14.976 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) pychota ~lili 2012-12-18 23:50:43.715 Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska) Zrobiłam na obiad, ilości wyszły takie, że jeszcze jutro będę się tym zajadać :) Migu 2012-12-18 21:44:38.787 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) Zdecydowanie lepiej się wiórki mieli na sucho - zapewniam (przynajmniej moim sprzętem) :) Można by je na sucho zmielić, potem przegotować... ale wątpię, czy to wiele zmieni ;) Moim zdaniem nie chodzi tu tyle o twardość wiórków, co samą ich obecność, która przydaje owej "pudrowości". Poza tym to jednak przepis raw ;) Więc gotowanie raczej tu odpada ;) Pytanie, czy ważniejsza tu aksamitność czekolady, która niewątpliwie jest ogromną zaletą tego przysmaku, czy jednak ważniejsze jest, by dany produkt był surowy. I w jakim stopniu "pudrowość" czyni czekoladki mniej apetycznymi. Jeśli chodzi o pierwsze, to jednak dla mnie ważniejsze jest "raw", a co do drugiego - "pudrowość" aż tak bardzo mi nie przeszkadza, w pewnym sensie wyróżnia je na tle innych - na ile pozytywnie czy negatywnie, to już kwestia gustów ;) A prawda, sycące to ;) Luna7 2012-12-18 21:43:07.403 Paluszki (krokiety) z Silden, z pieczarek i kaszy kukurydzianej (wegańska) W sumie fajnie wyszły. Przy pierwszym gryzie wydawały mi się zbyt kukurydziane i raczej średnie, ale później coraz bardziej mi smakowały :) 2 uwagi. Po 1 doprawiłabym je wyraźniej - nieco więcej soli, pieprz ziołowy, może zioła, może gałka i imbir. Po 2gie zrobiłabym ciut gęściejszą masę (dodatkowa łyżka kaszy powinna wystarczyć) i wyłożyła ją grubszą warstwą. Bo z przyzwyczajenia rozłożyłam ją dość cienko, jak do rombów z kaszy kuku (link poniżej), i później musiałam się z nimi strasznie cackać, żeby się za bardzo nie rozwalały.... Idealnie byłoby chyba gdyby krokiety miały 1,5-2 cm grubości. puszka.pl/przepis/7244-romby_kukurydziane-kluski_z_kaszy_kukurydzianej.html patrycccja 2012-12-18 19:41:35.889 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) A gdyby tak namoczyć wiórki, a później wygotować wodę i dopiero zmiksować... ciekawe czy by wyszło. Póki co mam sporo czekoladek w lodówce i chyba nie tak szybko znikną, bo są bardzo sycące :) patrycccja 2012-12-18 19:32:23.738 Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Pyszny sos! :) ~Taka 2012-12-18 18:55:44.926 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) Tak, dokładnie o to chodzi - masa jest taka jakby półpłynna, da się ją powoli do czegoś przelać czy delikatnie przełożyć łyżeczką, nie kroić nożem. Myślę, że "pudrowości" nie da się uniknąć, choć też starałam się zrobić i opisać to tak, by innym wyszło jak najbardziej aksamitne - podejrzewam, że przy obecności wiórków po prostu się nie da. Dodając oleju o neutralnym smaku, zwiększając ilość kakao i ew. słodu - można nieco bardziej zniwelować to uczucie, ale jednak nie do końca. Ale jest to dla mnie szybsza alternatywa oryginalnego przepisu, no i równie pyszna ;) Po przełożeniu do foremek powierzchnia się wyrównuje i jest u mnie gładka. Luna7 2012-12-18 17:25:26.328 Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków (wegańska) do smażącej się cebuli dodałam kostkę warzywną, dużo papryki, majeranku etc., a do samych kotletów więcej mąki i wyszło bardzo dobre! polecam! dariak1987 2012-12-18 17:06:00.504 Orzechowa pasta z tofu (wegańska) Pasta warta grzechu:) Znakomita! Polecam... Dana 2012-12-18 16:45:01.146 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |