
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska) te robaczki to larwy moli spożywczych... koko ma rację- z mąką i bakaliami można przynieść do domu niechcianych lokatorów ~Dalena 2012-12-20 13:50:11.827 ![]() Bardzo podoba mi się ta opcja z czytaniem, dwie przyjemnosci w jednym ;) ryfka 2012-12-20 11:17:39.466 ![]() Właśnie zrobilam moje pierwsze samodzielne pierogi :-) Na święta przygotowuję pierożki - ruskie dla synka bo nie lubi z kapustą i grzybami, dla męża z kapustą i grzybami bo lubi a dla przyjaciół ze sliwką suszoną. Oczywiście uszka obowiazkowo. Tak sobie wymyśliłam ale nie miałam przepisu na ciasto ale Puszka.pl jak zwykle jest niezastąpiona. Zrobiłam więc testową wersję pierogów i są wyśmienite!!!!! Poza tym farsz też do ruskich przygotowałam expresowo a to za sprawą innego przepisu na gotowane ziemniaki w mikrofalówce w łupinkach. teraz tylko partia uszek i pierogów z kapustą. Zrobię to jutro i będę sie cieszyć nowym przepisem w mojej kuchni. Wielkie dzięki za tak wyśmienitą i prostą recepturę na pierogi :)) kamysz12 2012-12-19 23:27:41.055 Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska) zamierzam zrobić, ale dorzucę garść rodzynek pokrojonych :) lilias 2012-12-19 22:34:41.713 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) Aniu - przeczytaj sobie w jaki sposób pierogi zamraża autorka tego przepisu: puszka.pl/przepis/5813-pierogi_ruskie_praktycznie_bez_wyrabiania-precyzyjne_proporcje.html Iwo-na 2012-12-19 22:31:32.521 Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne (wegańska) Hamm... twarde jak kamień? Nie znam tego problemu. A nie za długo pieczone? Ogólnie z ciastkami jest tak, że jak ktoś chce jak najdłużej zachować ich kruchość to przechowuje je w metalowej puszce. Jeśli powinny być miękkie to zamyka się je w szczelnym plastykowym pojemniku. Iwo-na 2012-12-19 22:24:05.881 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) a jeśli będę chciała zamrozić pierogi to jak mogę to zrobić? Ostatnio jak zamroziłam to się wszystkie posklejały i nic z nich nie wyszło po ugotowaniu... ~Ania :) 2012-12-19 22:11:48.955 ![]() Haha, tak, biszkopt i drożdżowe to zdecydowanie inna bajka :D patrycccja 2012-12-19 21:30:07.84 ![]() A to się zgodzę :) Zawiera składniki podobne, które u niektórych osób również wywołują reakcje, ale nie gluten jako taki. Bardzo to wszystko zagmatwane, w wielu miejscach są tylko szczątkowe/skrótowe informacje, co tylko zaciemnia obraz... Miałam problem z ogarnięciem tematu jak rozczajałam dietę bezglutenową ;) patrycccja 2012-12-19 21:20:25.092 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Wierz był twardy, ale żeby przypalony czy coś to absolutnie nie. Dodałam więcej wody i oleju, gdyż wydawało mi się, że za dużo zostało luźnego materiału. Następnym razem wyjmę od razu z piekarnika. Mama zawsze zostawia na trochę, żeby ciasto nie opadło, ale ona robi biszkopty z jajkami, więc to inna sprawa ;-) Belka 2012-12-19 21:12:29.591 Imbir kandyzowany (wegańska) A wiecie ile taki imbir i jak można przechowywać? Zrobiłabym więcej, do herbatki. ~trickola 2012-12-19 21:10:47.59 Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska) Uwielbiam bigos wegetariański i nie mogę się doczekać, by tego spróbować. Będzie nie święta:) ~trickola 2012-12-19 21:08:41.754 Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) owies zawiera aweninę, bardzo podobną do glutenów i gliadyn z pszenicy i żyta. niektóre osoby nie tolerujące gliadyny w pszenicy tolerują aweninę, inne nie. owies nie jest jednak w pełni bezglutenowy. ~paulina 2012-12-19 21:02:31.731 ![]() W tym roku robimy prawie że taki, ale z małymi modyfikacjami: z mieszanej kapusty (kiszona z białą) i z pełniejszym zestawem przypraw (ziele angielskie, pieprz, ale bez imbiru). A do tego więcej oleju - tłuszcz w fajny sposób zmienia smak kiszonej kapusty, sposób, w jaki jest kwaśna. Bez tego kapusta również będzie smaczna (no oczywiście że tak!), ale mniej bigosowata... Tego nauczyłam się od mamy - bigos nigdy nie wychodził jej tak dobry jak cioci, aż w końcu poszła za jej radą i zaczęła dodawać więcej tłuszczu. patrycccja 2012-12-19 20:33:53.355 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RudyRydz 2012-12-19 20:06:31.679 Kokosowe naleśniki (wegańska) Dzięki wielkie za wyjaśnienia:)) będę mądrzejsza o tą śmietankę teraz!;p nic tylko robić naleśniki-bo przyznać muszę, że jeszcze nie próbowałam..:( choć mam na nie chętkę! a potem chyba coś z raw:) ~olga 2012-12-19 19:15:50.158 ![]() Pycha! Skojarzenia z gołąbkami faktycznie nie jest bezpodstawne - ciekawe jak wyszłoby z ryżem ;D Pokroiłam ziemniaki w cienką kostkę (1/2 cm grubości) dzięki czemu szybciej się ugotowały i danie robiło się zdecydowanie krócej! :) Zamiast maggi dałam trochę bulionu w proszku i sosu sojowego, a dodatkowo słodką paprykę; cukier oczywiście pominęłam. Z ważnych zmian: nie dodawałam pomidorów, bo od kwasu ziemniaki dębieją; wszystko dusiłam w większej ilości wody, a na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym. Dochodzę do wniosku, że kapustę pekińską można udusić z czymkolwiek, a i tak będzie pycha. Robiłam już: puszka.pl/przepis/2865-duszona_kapusta_pekinska_skropiona_sosem_sojowym.html puszka.pl/przepis/4244-kapusta_pekinska_duszona_z_sosem_sojowym_czosnkiem_i_natka.html puszka.pl/przepis/2662-kapusta_biala_lub_pekinska_z_pieczarkami_na_oliwie.html a teraz tą :) Zawsze wychodzi! patrycccja 2012-12-19 18:04:53.8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2012-12-19 15:23:13.234 Zupa-krem z dyni z ziołami (wegańska) REWELACJA!!!!! mustystrawberry 2012-12-19 15:22:51.176 ![]() Smaczne i sycące, ja dodałam pomidory z puszki ,podałam ze świeżym pieczywem, pyszności. kasik1973 2012-12-19 10:19:14.976 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) pychota ~lili 2012-12-18 23:50:43.715 Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Migu 2012-12-18 21:44:38.787 ![]() Zdecydowanie lepiej się wiórki mieli na sucho - zapewniam (przynajmniej moim sprzętem) :) Można by je na sucho zmielić, potem przegotować... ale wątpię, czy to wiele zmieni ;) Moim zdaniem nie chodzi tu tyle o twardość wiórków, co samą ich obecność, która przydaje owej "pudrowości". Poza tym to jednak przepis raw ;) Więc gotowanie raczej tu odpada ;) Pytanie, czy ważniejsza tu aksamitność czekolady, która niewątpliwie jest ogromną zaletą tego przysmaku, czy jednak ważniejsze jest, by dany produkt był surowy. I w jakim stopniu "pudrowość" czyni czekoladki mniej apetycznymi. Jeśli chodzi o pierwsze, to jednak dla mnie ważniejsze jest "raw", a co do drugiego - "pudrowość" aż tak bardzo mi nie przeszkadza, w pewnym sensie wyróżnia je na tle innych - na ile pozytywnie czy negatywnie, to już kwestia gustów ;) A prawda, sycące to ;) Luna7 2012-12-18 21:43:07.403 ![]() W sumie fajnie wyszły. Przy pierwszym gryzie wydawały mi się zbyt kukurydziane i raczej średnie, ale później coraz bardziej mi smakowały :) 2 uwagi. Po 1 doprawiłabym je wyraźniej - nieco więcej soli, pieprz ziołowy, może zioła, może gałka i imbir. Po 2gie zrobiłabym ciut gęściejszą masę (dodatkowa łyżka kaszy powinna wystarczyć) i wyłożyła ją grubszą warstwą. Bo z przyzwyczajenia rozłożyłam ją dość cienko, jak do rombów z kaszy kuku (link poniżej), i później musiałam się z nimi strasznie cackać, żeby się za bardzo nie rozwalały.... Idealnie byłoby chyba gdyby krokiety miały 1,5-2 cm grubości. puszka.pl/przepis/7244-romby_kukurydziane-kluski_z_kaszy_kukurydzianej.html patrycccja 2012-12-18 19:41:35.889 ![]() A gdyby tak namoczyć wiórki, a później wygotować wodę i dopiero zmiksować... ciekawe czy by wyszło. Póki co mam sporo czekoladek w lodówce i chyba nie tak szybko znikną, bo są bardzo sycące :) patrycccja 2012-12-18 19:32:23.738 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |