puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Ryż z cukinią
Proste, smaczne i pożywne danie. I oko też cieszy!
-
-
Cytrynowa owsianka
Owsianka to świetne, bardzo pożywne śniadanie, jednak smak ugotowanych w wodzie płatków, nawet z dodatkiem owoców jest mało atrakcyjny. W tym celu warto ugotować ją z sokiem z cytryny. Wówczas nabiera lepszego smaku, konsystencji i jest lżej strawna.
-
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Zawsze chciałam ich spróbować, ale raczej z ciekawości. Okazały się świetne! Po usmażeniu są chrupiące, a do tego mają delikatny, niezwykły smak. Nieco podobny do samej cukinii, ale jednocześnie słodkawy i kwiatowo-aromatyczny. Bo te kwiaty mocno i pięknie pachną. Przed smażeniem można wstawić je na trochę do wody jako bukiet - jeśli są podwiędnięte, przy okazji odzyskają nieco formę :) Dyniowate puszczają masę kwiatów, więc mam nadzieję, że z czasem staną się bardziej popularne i... tańsze.
-
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
autor: ~szama
dieta: wegańska
To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
-
Borówka brusznica (czerwona) aromatycznie i nieco pikantnie - chutney z jabłkami
autor: ~szama
dieta: wegańska
Było grzecznie i tradycyjnie. Było aromatycznie i ciekawie. Tym razem będzie intensywnie aromatycznie i nieco pikantnie! :) Kojarzycie sosy z żurawiny? Słodko-kwaśne, bogate w smaku. To ubogi kuzyn chutney'ów ;) Chutneye są owocowe, słodkie, kwaskowe i aromatyczne zarazem :) A do tego mogą być mniej lub bardziej pikantne.
-
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem
autor: ~szama
dieta: wegańska
Można zrobić dżem z samych borówek, można też z gruszkami lub jabłkami. Można też dla ciekawszego aromatu dodać cynamon... a jak mamy ochotę, to również goździki. Będzie ciekawie i aromatycznie! :) Idealnie do placków, racuchów, naleśników...
-
Migdałowe clafoutis z renklodami
Do tej pory moim "number one" jeśli chodzi o clafoutis był przepis Michela Roux, ale obawiam się, że został zdetronizowany, bo ta wersja jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.
-
Sałata z ciecierzycą i orzechami
Moja sałatka z ciecierzycą powstała z produktów, które akurat miałam pod ręką. Efekt całkiem fajny - lekkie danie, którym można się najeść ;). Ja robiłam dla siebie, ale i tak wyszło tego dość dużo. Składniki dodawałam 'na oko', także proszę się nie przerazić proporcjami w opisie ;).
-
Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami
Stało się, uzależniłam się od niego :) Te nerkowce.... Te nerkowce! No po prostu niesamowicie pyszne i tak fajnie chrupiące! Uwielbiam. Troszkę przypomina chińskie Kung Pao, które jednak ma bardziej aromatyczny sos. Grunt, że jest ciemny sos na bazie sosu sojowego, papryka i nerkowce :)
-
Dżem i sos z borówki brusznicy (czerwonej)
autor: ~szama
dieta: wegańska
Dżem, który doskonale sprawdza się też w roli gęstego sosu - np. do smażonego tofu, kotlecików ziemniaczanych z gałka muszkatołową, kotlecików ze strączkowców czy płatków owsianych... a także naleśników :)
-
Indyjskie cebulki w cieście (indian pakora)
Prawdziwy HIT :) Przepyszne cebulki w indyjskim stylu. Idealne na przystawkę.
-
Imbirowa pomidorowa
Pyszna, rozgrzewająca wersja zupy pomidorowej ;) Moja ulubiona.
-
Konfitura z jarzębiny
autor: ~mika
dieta: wegańska
-
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej
autor: ~mika
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie! Grażyna: "drożdżowe pyzy, które ja robię specyficzne – kwadratowe lub prostokątne, bo zamiast je gotować na parze, wkładam surowe wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i gotuję w kuchence mikrofalowej. Efekt smakowy jest taki sam, poza tym krojąc pyzy zyskuję więcej porowatej powierzchni, w którą wsiąka sos, np. pieczarkowy – to przesądza o smaku potrawy."
-
Wegański placek szpinakowy
autor: ~mika
dieta: wegańska
Pyszniutki zieloniutki :) Można podać z sosem chrzanowym. Grażyna: "Placek jest 'pieczony' w kuchence mikrofalowej, bo taki ma ładniejszy kolor, no i jest szybciej. Kto chce, może go upiec w piekarniku. [...] Robię go dla córki zawsze na Wielkanoc, a ona go wkłada do koszyka ze święconką, no bo taki dekoracyjny…"
-
Makaron smażony z cukinią
autor: moni
dieta: wegańska
Smakowało nawet psu mojej siostry, a to jest bardzo wybredny pies :)
-
Marchewkowe racuchy
Nie przepadam za owocami oraz słodyczami i typowe racuchy są dla mnie zbyt słodkie. A ponieważ uwielbiam marchew [od lat modyfikuję i poprawiam moje ciasto marchewkowe :)], w końcu narodził się pomysł na te właśnie placki :)
-
-
Papryka "sanatoryjna"
autor: ~santorka
dieta: wegańska
Łatwe, niezwykłe i pyszne :) Sikorska: "Nazywam ten przepis papryka "SANATORYJNA" ponieważ podczas pobytu w sanatorium w Kudowie podała mi go jedna z pań kuracjuszek. Jest wspaniała, a z takim przepisem nigdzie wcześniej się nie spotkałam i robię ją już od 5 lat. Pycha palce lizać."
-
Zapiekanka ziemniaczana bez gazu :)
autor: ~znikam
dieta: wegańska
Zapiekankę wymyśliłam, gdy z powodu awarii odcięli mi gaz i byłam zmuszona do przygotowywania improwizowanych potraw wyłącznie w elektrycznym piekarniku ;) A więc... smacznego ;)
-
-
-
Wegański ser
Bardzo prosty do wykonania.
-
Cannelloni ze szpinakiem i serem
autor: misia
dieta: lakto-ovo-wege
Przepyszny sycący posiłek, bardzo łatwy w przygotowaniu, z pewnością pomoże w przekonaniu kogoś do szpinaku!
|