puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
jojo123 : ocenione przepisy
-
Ciecierzyca prażona z curry i oregano
autor: Kuna
dieta: wegańska
Ela: "Paluszki, orzeszki i inne słone przekąski lubi prawie każdy i znikają nie wiadomo kiedy. Bardzo często mówi się jak negatywny wpływ mają na nasze zdrowie. Ale o prażonej ciecierzycy na pewno nikt tak nie powie, a przypomina orzeszki arachidowe:-). Pikantność można uregulować samemu, odradzam jedynie pominiecie oregano i słodkiej papryki, bo bez nich to już nie to samo."
-
Coleslaw tradycyjny
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
-
Crostini
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Banalnie prosta, włoska przekąska podawana na ciepło - świetnie się sprawdza na "gadanych" imprezach i jako śniadanie czy podwieczorek...
-
-
Cukinia smażona (plastry)
Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Świetna również jako szybka przekąska lub kolacja. Lubię taką lekko obsmażoną, lekko chrupiącą, soczystą, gdzie słodki posmak cukinii idealnie współgra z odrobiną soli. Niebo :)
-
Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Jako danie samodzielne lub dodatek.
-
Cynamonowy jogurt
autor: ~Taka_tam
dieta: lakto-wege
Świetny jeżeli chodzi o odchudzanie. Bo i zapycha, i jest słodki.
-
-
Dip czosnkowy
autor: zyll
dieta: lakto-wege
Dla mnie najlepszy do zupy krem (brokułowa, groszkowa, pomidorowa, ze świeżych ogórków, albo jaka Wam się spodoba), ale też do nachosów kukurydzianych, pizzy, kanapek itd.
-
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.
-
Duszony szpinak
Zdrowe i smaczne. Z bulgurem lub makaronem stanowi świetny lekki obiad.
-
Dynia marynowana - kompot z dyni
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa śląska. Kompot, czyli że na słodko.
-
Dziecięce spaghetti "mnium"
Milenka mówi na to danie mnium, mnium.
-
Egipski koktajl z mango
Przygotowywałam prezentację z degustacją :-) na temat egipskiej kuchni, znalazłam ten przepis w internecie (egyptian food) i troszkę zmodyfikowałam. Wszystkim bardzo smakował :-)
-
Fasola w sosie pomidorowym
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepyszna alternatywa dla fasolki po bretońsku.
-
Fasolka po meksykańsku
autor: ~słomka
dieta: wegańska
Przepis stworzyłam sama. Jeśli nie odparujemy wody do końca, tylko zostawimy potrawę trochę rzadszą, to można ją podawać razem z ryżem (jako sos meksykański). Ja polecam jako samodzielną potrawę na gęsto.
-
Gallopinto - ryż z czarną fasolą
Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.
-
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
autor: sowa
dieta: wegańska
DOBRE jest bardzo! To tradycyjna potrawa wigilijna z kuchni mojej babci. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi, pewnie gdzieś zza Buga z Białorusi (dziadkowie osiedlili się po wojnie zaraz przy granicy nad Bugiem).
-
Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny
autor: aśka
dieta: wegańska
Wersja dietetyczna. Dla łakomczuchów można posypać cukrem lub cynamonem. Przepis ułożony przeze mnie, potrawa banalnie łatwa w przygotowaniu, ale jakże smaczna!
-
Greckie tzatziki (bez koperku)
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Danie jest niskokaloryczne i doskonale nadaje się na przekąski oraz jako sos do sałaty, cykorii itp.
-
-
Grysik na słodko
To ulubiony deser mojej babci :)
-
-
Gulasz z fasolki szparagowej z papryką
W sam raz na kolację lub jako dodatek do kaszy, ryżu itp.
-
|