puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Mus jabłkowy kokosowo-waniliowy - najpyszniejszy do kanapek, naleśników, hit!
W tym roku wiele razy robiłam mus z jabłek. Doprowadziłam go do perfekcji! Mus kokosowo-waniliowy jest ukoronowaniem moich eksperymentów - nikt nie potrafi mu się oprzeć. :) Jest po prostu doskonały - i nie są to czcze przechwałki :D
-
Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili)
autor: aisza
dieta: wegańska
Jest znakomity i bardzo wyrazisty. Często zastępuję nim ketchup. Dobry do kanapek, zapiekanek oraz jako dip.
-
Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też)
Suszona bazylia to siano! Za to mrożona... bajka! Jakby się używało świeżą :D Naprawdę :) Robimy ją od lat. W zimie jest nieoceniona do pomidorówki, spaghetti, a nawet surówek... Lata temu poznałam ten sposób od pewnej pani uprawiającej zioła na sprzedaż, a ona od jednej z warszawskich włoskich restauracji, która się u niej zaopatrywała :)
-
-
"Nutella" ze śliwek
Moim dzieciom... i mężowi bardzo smakowało :) Mnie w smaku przypomina kostkę piernikową.
-
Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko
Miałam wątpliwości co do nieobierania jabłek, ale to działa, to naprawdę działa! I oszczędza tyle pracy :) W szarlotce w ogóle nie czuć kawałeczków skórki. Genialny sposób jeśli ktoś ma nadmiar antonówek do zagospodarowania - zwł. że to jabłka delikatne i długo nie poleżą. Później można je wg. potrzeb dodać do szarlotki prosto ze słoika (do szarlotki sypanej, która ma też wersję kukurydzianą, bezglutenową), rozdusić (np. do szarlotki na kruchym spodzie) albo wykorzystać w dowolny inny sposób, kiedy przyjdzie czas (np. robiąc pyszny dżem żurawinowo-jabłkowy).
-
Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią
autor: ~pat
dieta: wegańska
W środku zimy smak lata, uzupełniony aromatem wanilii, będzie obłędny :) W tym roku truskawki nie były wybitne - zawierały więcej wody i nie były tak słodkie. Stąd dżem z bananem, który tą słodycz uzupełnia :)
-
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)
autor: ~baba jaga
dieta: wegańska
Agatka: "Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw."
-
-
Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików
autor: aisza
dieta: wegańska
Moja mama ją wprost uwielbia. Podczas zimy ta "sałatka" często gości na naszym stole.
-
Prażone śliwki lub jabłka (mus)
autor: pat
dieta: wegańska
Bożenka z Wilna: "To, co robi moja mama, nie jest może do końca przetworem na zimę, ale jest bardzo dobre. Taka masa śliwkowa jest super do naleśników, bułki z mlekiem, a i tak bez dodatków."
-
Dynia marynowana - kompot z dyni
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa śląska. Kompot, czyli że na słodko.
-
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem
autor: ~szama
dieta: wegańska
Można zrobić dżem z samych borówek, można też z gruszkami lub jabłkami. Można też dla ciekawszego aromatu dodać cynamon... a jak mamy ochotę, to również goździki. Będzie ciekawie i aromatycznie! :) Idealnie do placków, racuchów, naleśników...
-
Marmolada z bananów
autor: Marke
dieta: wegańska
-
Mrożenie kukurydzy
autor: EwaH
dieta: wegańska
O mrożeniu kolb kukurydzy prosto z pola.
-
-
-
Sok malinowy na zimę
autor: pat
dieta: wegańska
Maria U.: "Może ten przepis wydaje się dziwny, ale tak się u mnie robi od pokoleń i zawsze jest pyszny. W zimie nic tak dobrze nie rozgrzewa jak domowy sok z malin."
-
-
-
Borówka brusznica (czerwona) aromatycznie i nieco pikantnie - chutney z jabłkami
autor: ~szama
dieta: wegańska
Było grzecznie i tradycyjnie. Było aromatycznie i ciekawie. Tym razem będzie intensywnie aromatycznie i nieco pikantnie! :) Kojarzycie sosy z żurawiny? Słodko-kwaśne, bogate w smaku. To ubogi kuzyn chutney'ów ;) Chutneye są owocowe, słodkie, kwaskowe i aromatyczne zarazem :) A do tego mogą być mniej lub bardziej pikantne.
-
Chutney brzoskwiniowy
autor: pat
dieta: wegańska
-
Chutney imbirowy do słoików
autor: ~Zara
dieta: wegańska
-
Chutney jabłkowy z rodzynkami
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia australijska.
-
Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików)
Gęsty sos z lekko chrupiącą marchewką i licznymi niespodziankami. Idealny dodatek do zimowego obiadu: ryżu/kaszy/makaronu lub jako przystawka.
|