puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Sos jabłkowo-czosnkowy 5 smaków
Ekspresowy, aromatyczny sos, trochę próbujący naśladować chutney. Fantastyczny np. do fasolki szparagowej. Jeśli podamy ją do obiadu to fantastycznie będzie łączyć się z sałatą z winegretem i pomidorami.
-
Sos / polewa truskawkowa do deserów
Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)
-
Sos pomidorowy z gorczycą - genialny do makaronu!
Śliczne i przepyszne! Cebula przyjemnie chrupie, gorczyca ciekawie wygląda i nadaje niepowtarzalnego aromatu! Do tego makaron i np. smażona cukinia i mamy cudny, lekki obiadek :) Wszyscy, którzy dotychczas tego próbowali, bardzo chwalili :)
-
-
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem
Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)
-
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
-
-
Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
autor: Rena
dieta: wegańska
Klasyczny francuski sos do sałatek.
-
Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką
autor: pat
dieta: wegańska
Podawać z ryżem lub makaronem.
-
Sos z nerkowców, silken tofu i curry (do makaronu, zapiekanek)
Sos jest smaczny, aksamitny. No i dodatek płatków drożdżowych - świetny jak zawsze, uwielbiam! :) Najbardziej podoba mi się jednak to, że sos jest aksamitnie gęsty, przypomina beszamel, choć nie ma w nim grama mąki! Czyli, jeśli odpowiednio go doprawimy, mamy bezglutenowy beszamel :) Dlatego będę wracać do tego przepisu i eksperymentować z nim dalej. Ma duży potencjał!
Wcześniej robiłam już dwa podobne sosy z silken tofu - sos Alfredo oraz Maurice, jego orzechowego "kuzyna". Smakowały mi chyba nawet bardziej, ale ten też jest fajny. I gęsty :)
-
Spagetti z kurkami
autor: pat
dieta: wegańska
-
-
Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW)
Świetne spaghetti. Bez gotowania. Szkoda, że wcześniej go nie odkryłam :) Słodkawy smak cukinii świetnie komponuje się z dość mocnym, słonym smakiem pesto. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy żadnego spiralizera ani innego drogiego sprzętu. Wystarczy tarka julienne lub obieraczka julienne - jak poprzeczna obieraczka do warzyw, ale z dodatkowymi ząbkami do krojenia na cienkie paski. To poręczna rzecz, a nieduży wydatek :)
-
Spaghetti z czosnkiem, świeżymi pomidorami, oliwkami i natką
autor: a_h_a
dieta: wegańska
Wychodzi bardzo pyszne, super szybkie i łatwe danie, dzisiaj eksperymentowałam i jestem zadowolona :)
-
-
Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał
Papier ryżowy wystarczy namoczyć w gorącej wodzie - nie trzeba go smażyć, piec ani nawet gotować dodatkowo na parze. Dodajmy do tego różne warzywa i coś konkretniejszego jak tofu, a dostaniemy pyszny, atrakcyjny, sycący, wegański, bezglutenowy, niskotłuszczowy, a do tego idealnie sprawdzający się w upały posiłek :) To również doskonała lekcja wstępna zanim weźmiemy się za smażenie sajgonek :D
-
-
Surówka-lodówka z jabłkiem, papryką i kukurydzą
Pyszna, soczysta surówka. Efekt kombinacji w stylu "czym chata bogata" ;p
-
Surówka - sałata lodowa z awokado, pomidorem i winegretem
Jedna z moich ulubionych surówek. W sezonie na awokado często u nas gości. Zazwyczaj przygotowuję ją jako samodzielne danie - z tostami lub kanapkami tworzy super kolację lub weekendowe śniadanie :)
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką - najpyszniejsza!
Lubię, kiedy w surówce jabłko nie jest zastępowane cukrem. Kiedy to owoce i warzywa dają smak i aromat. I taka właśnie jest ta surówka :)
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Prosta, szybka (jeśli ma się blender lub malakser), smaczna i sycąca.
-
-
Surówka z fenkuła z pomidorami
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Fenkuł doskonale nadaje się na surówki. Wystarczy pokroić go na bardzo cienkie plasterki, polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać solą i pieprzem - zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Fenkuł możemy również gotować i dusić. Jest bardzo smaczny, gdy polejemy go masłem.
Fenkuł prawie u nas nie znany, jest bardzo popularny we Włoszech, Francji, Bułgarii i Rumunii. Jego listki przypominają koper ogrodowy, który jest z nim ściśle spokrewniony. Jadalne części fenkuła stanowi tzw. cebula, wyrastająca nad ziemię, bogata w witaminę C, z grupy B, karoten, potas, wapń, magnez, fosfor.
-
Surówka "zimowa tęsknota za pomidorami"
Wczorajszy pomysł mojej siostry. Tak mi zasmakowało, że dziś znów zrobiłam, tym razem sama :) Pyszne i pomidorowe! :)
-
|