puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Dana : ocenione przepisy
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko
Miałam wątpliwości co do nieobierania jabłek, ale to działa, to naprawdę działa! I oszczędza tyle pracy :) W szarlotce w ogóle nie czuć kawałeczków skórki. Genialny sposób jeśli ktoś ma nadmiar antonówek do zagospodarowania - zwł. że to jabłka delikatne i długo nie poleżą. Później można je wg. potrzeb dodać do szarlotki prosto ze słoika (do szarlotki sypanej, która ma też wersję kukurydzianą, bezglutenową), rozdusić (np. do szarlotki na kruchym spodzie) albo wykorzystać w dowolny inny sposób, kiedy przyjdzie czas (np. robiąc pyszny dżem żurawinowo-jabłkowy).
-
Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw
autor: Kinga
dieta: wegańska
Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Bajaderka
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
-
-
Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem
Baletki, maczki, bączki - ciasteczka o wielu imionach :) Moje ulubione z dzieciństwa! Skojarzyło mi się z nimi ciasto z szarlotki z budyniem - przypomina sprasowany biszkopt. Postanowiłam je więc odtworzyć ... Nie wiem na ile udało mi się zbliżyć do oryginału, bo zbyt wiele czasu minęło, ale z pewnością wyszły przepyszne i w zupełności spełniły moje oczekiwania :) Rodzince też bardzo zasmakowały :D Jako efekt uboczny eksperymentu powstały też kruche ciasteczka z makiem.
-
Balsamiczne szparagi z marchewką
Pycha i bardzo atrakcyjnie wygląda :) Świetnie komponuje się z ryżem. Można też podać same szparagi, jeśli mamy ochotę na drobną przekąskę, a nie sycący posiłek.
-
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
Bazyliszek - surówka z cykorii, ogórka kiszonego i pomidora
autor: Kinga
dieta: wegańska & RAW
Najważniejszy w tej surówce jest aromat bazylii. A właściwie pasty z bazylii.
-
BB - boczniaki duszone z brokułem
autor: Kinga
dieta: wegańska
Danie jest bardzo proste, ale wyjątkowo smaczne. Grzyby wspaniale przesiąkają smakiem brokułów. Do tego gotują się tyle, co ziemniaki, tak więc jeśli robicie obiad, nie musicie patrzeć na zegarek. Nastawiacie wszystko w tym samym czasie :)
-
Biała kawa czyli Inka z mlekiem
Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)
-
Biszkopt kakaowy lub karobowy
To biszkopt z przepisu Sevy na znany części osób tort bezjajomlek. Wychodzi bardzo ładnie, jest puszysty i delikatny. Mojej mamie też zasmakował i chciała przepis :) Dlatego wyciągam go jako niezależny przepis - warto :)
-
Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego)
Naprawdę działa :) Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam bitej śmietany, ale fajnie mieć wegańską alternatywę, w dodatku - według mnie - smaczniejszą :)
-
Błyskawiczny krem/deser/polewa czekoladowo-orzechowa (z masła orzechowego)
Pyszna polewa do deserów lub deser sam w sobie :D Tylko 3 składniki! Odkrycie bazuje na przepisie Peytona na polewę do naleśników. Doskonałe i bardzo proste :) Lepsze niż czekolada i Nutella, no i zdecydowanie zdrowsze :D
-
Bób smażony z rozmarynem
Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
-
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą
Szczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...
-
Botwinka
Przepyszna zupa! Dzięki temu, że prawie nie używa się tłuszczu , można ją jeść zarówno na gorąco jak i na zimno. Doskonale nadaje się więc na gorące dni :-)
-
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Jest pyszny, aromatyczny i atrakcyjnie wygląda.
-
Brokułowa surówka
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Pyszna, świeża, kolorowa - taka jest ta surówka. Mój brat stwierdził, że wygląda, jak żywcem wycięta z Photoshopa, takie ma intensywne barwy ;)
-
Brokuły z ciecierzycą
Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
-
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
autor: EwaH
dieta: wegańska
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
-
-
Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
|