puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Inon : ocenione przepisy
-
Bananowe tahini - krem (deser "sezamkowy")
autor: Rena
dieta: wegańska
Smakuje jak koktajl waniliowy!
-
Brokuły z ciecierzycą
Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
-
Brokuły z ziemniakami w żółtym sosie
autor: Olaf
dieta: lakto-wege
Wymyślone 22 maja 2000 r. gdy nie miałem co zrobić z brokułami i ziemniakami.
-
-
-
Indyjskie ziemniaki duszone z kalafiorem
autor: ~Dorota
dieta: wegańska
Przepis kuchni indyjskiej.
-
Kalabryjska zupa pomidorowa
Moja ulubiona zupa pomidorowa. Przepyszna, bo... jest najbardziej pomidorowa na świecie. Esencja śródziemnomorza... Potrzebne są tylko prawdziwe, pachnące pomidory, więc należy się spieszyć, póki jest sezon...
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
-
-
Makaron z brokułami i czosnkiem
Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
-
Makaron z cukinią
autor: Olga
dieta: wegańska
Moim zdaniem najpyszniejszy sposób na cukinię i zastanawiam się, czy nie również na makaron (choć puszkowy makaron z brokułami stanowi poważną konkurencję)...
-
-
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
-
-
Pikantne nasi goreng
autor: popek
dieta: wegańska
Zwie się rzecz pikantne nasi goreng. Nasza wersja jest nieco inna od tej z książki kucharskiej - bo nie mamy woka i kilku składników, ale smakuje przezacnie, więc wrzucam.
Robi się szybko całkiem, prosto, no i smakuje.... :))
-
Placki bananowe dla Wojtka
Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
-
Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami
Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.
-
-
-
Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym
Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.
-
Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem)
Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej. Jednak w połączeniu z kaszą jęczmienną jest po prostu wyborna! To patent mojej mamy :) Z dodatkiem słonecznika i okraszona jest wybitnie smaczna. Doskonały dodatek do drugiego dania.
-
Soczewica - jak gotować?
autor: pat
dieta: wegańska
W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
-
Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej
Potrawę tą wymyśliłyśmy z mamą i siostrą, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Dlatego mam dla tego przepisu dużo sentymentu :-) Jest to połączenie węgierskiego leczo i japońskiego szao-fan. Nie muszę już chyba tłumaczyć skąd nazwa dla naszego wynalazku :-)
Źródłem inspiracji była książka (swoją drogą wspaniała) "Potrawy ze wszystkich stron świata". Szao-lecz-fan jest pożywne i przepyszne :-)
-
|