puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
knedel : ocenione przepisy
-
-
Bajaderka
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
-
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
Brownie
Mokre, mocno czekoladowe ciasto powstało podobno dlatego, że pierwszy wykonawca zapomniał spulchniacza... jednak taki jest jego urok. Weganom smakuje wybitnie.
-
Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
autor: Ki_
dieta: wegańska
Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.
-
-
"Cygan" czy "Murzynek"
autor: ~...chryzantemka...
dieta: wegańska
Czy to "Cygan" czy "Murzynek"... nie mam pojęcia... WAŻNE że: tanio, szybko i palce lizać :))))
-
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)
Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."
Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.
-
Falafel (felafel)
Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
-
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
-
-
Kalafior z oliwą czosnkowo-ziołową
Ja zazwyczaj traktuję tego kalafiora jako samodzielne danie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby funkcjonował jako sałatka :)
-
Kasza gryczana - przepis podstawowy
Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
-
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
-
Kasza gryczana z dynią i pomidorami
To jest wariacja na temat przepisu "kasza gryczana z dynią i pieczarkami" - sama nie wiem, którą wersję bardziej lubię :-) Pomidory dają fantastyczny, świeży, lekko kwaskowaty posmak. Pycha!
-
-
-
-
-
-
Mus jabłkowy kokosowo-waniliowy - najpyszniejszy do kanapek, naleśników, hit!
W tym roku wiele razy robiłam mus z jabłek. Doprowadziłam go do perfekcji! Mus kokosowo-waniliowy jest ukoronowaniem moich eksperymentów - nikt nie potrafi mu się oprzeć. :) Jest po prostu doskonały - i nie są to czcze przechwałki :D
-
-
-
Pasztet z pieczarek (wegański)
autor: ~pardwa
dieta: wegańska
Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym.
|