puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
kruszonka : ocenione przepisy
-
Groch studencki po bretońsku
Groch po bretońsku może być spożyty na gorąco do kaszy lub do chleba albo na zimno jako pasta do smarowania chleba :)
-
Groch w sosie masala (bynajmniej nie sound system;)
autor: ~sunnylion
dieta: wegańska
Naszła mnie nagła ochota na smaki z kuchni indyjskiej i na groch, zrobiłam mix i wyszła genialna potrawka ;]
-
-
-
Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego)
autor: admin
dieta: wegańska
Kafsky: "Daal jada się z ryżem lub indyjskim pieczywem naan, ale myślę, że można też i bez. Smacznego, ja jestem fanką!"
-
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem
autor: Natka
dieta: wegańska
Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku.
-
Jesienne placki jarzynowe z sosem czosnkowym
Jesień obfituje w najpyszniejsze warzywa i owoce. Aż szkoda byłoby nie skorzystać!
-
-
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty)
Różne nazwy spotykam dla tej potrawy, np. kapuśniak wiosenny, młoda kapusta. Ale u mnie w domu nieodmiennie nazywa się go kapuśniakiem polskim. Zrobiłam go z pamięci i spisałam przepis - karygodne, że do tej pory jeszcze nie pojawił się na puszka.pl, takie pyszności! Bez kapuśniaku z młodymi ziemniaczkami nie ma wiosny :)
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
autor: Jot
dieta: wegańska
Nie znalazłem tu przepisu na kapuśniak z kiszonej kapusty, więc podaję swój. Zupa idealna na zimowe chłody, cudnie rozgrzewająca.
-
-
Kapusta z ciecierzycą i pomidorami
Wspaniałe danie jednogarnkowe na zimę.
-
"Kapustoszczaw" czyli młoda kapusta z nutką szczawiu
autor: joa
dieta: wegańska
Danie powstałe po krótkich oględzinach lodówki - akurat była tam młoda kapusta, szczaw i tempeh. Kombinacja okazała się bardzo smakowita. Szczaw dodaje lekko kwaskowy smak, do tego słodkawa młoda kapusta i mięsisty tempeh. Zaskakująco udane połączenie.
-
-
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
-
Kasza gryczana z dynią i pomidorami
To jest wariacja na temat przepisu "kasza gryczana z dynią i pieczarkami" - sama nie wiem, którą wersję bardziej lubię :-) Pomidory dają fantastyczny, świeży, lekko kwaskowaty posmak. Pycha!
-
-
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, soczewicą i cukinią
Przepyszny sposób na "oswojenie" kaszy jaglanej - jeśli nie jedliście jej do tej pory, to polecam wypróbować ten przepis, bo jaglanka bajecznie komponuje się z suszonymi pomidorami :). Przy tym danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a i nadaje się do zapakowania i zabrania ze sobą do pracy. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno - jako sałatka.
-
Kluseczki kładzione "coś pysznego" (z tofu zamiast serka homogenizowanego)
autor: Olga
dieta: wegańska
Mama robiła nam dawniej te kluseczki ze zwykłego serka homogenizowanego. Potem bardzo za nimi tęskniłam, więc postanowiłam je też zweganizować;)) I są, świetne na kolację albo drugie danie, nie tylko dla dzieci!
-
Kofta indyjska z kapusty
Znalazłam ten przepis na wegedzieciaku i widzę, że tutaj tego nie ma, więc wstawiam, bo rzecz jest niesamowita :)
-
-
-
Krążki selera z piekarnika
Pycha!!! Świetne z sosem pomidorowym lub dipem jogurtowo-koperkowym.
|