puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : przepisy użytkownika
-
Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko
Miałam wątpliwości co do nieobierania jabłek, ale to działa, to naprawdę działa! I oszczędza tyle pracy :) W szarlotce w ogóle nie czuć kawałeczków skórki. Genialny sposób jeśli ktoś ma nadmiar antonówek do zagospodarowania - zwł. że to jabłka delikatne i długo nie poleżą. Później można je wg. potrzeb dodać do szarlotki prosto ze słoika (do szarlotki sypanej, która ma też wersję kukurydzianą, bezglutenową), rozdusić (np. do szarlotki na kruchym spodzie) albo wykorzystać w dowolny inny sposób, kiedy przyjdzie czas (np. robiąc pyszny dżem żurawinowo-jabłkowy).
-
-
Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą
Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa.
YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"
-
Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu
Podobnych przepisów na anglojęzycznych stronach jest sporo. To chyba najpopularniejszy czekoladowy deser z silken tofu i w pełni na to zasługuje - konsystencja jest tak kremowa, delikatna i gładka, a smak tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć :) Ja za czekoladą nie szaleję, ale ten deser baaaardzo mi przypadł do gustu :)
Mus jest zresztą bardzo uniwersalny - może posłużyć również jako polewa czekoladowa, wypełnienie do ciasta, a także czekoladowe fondue (z owocami).
-
-
Dżem skandynawski: jabłka, gruszki & śliwki
Margot: "Nie wiem czemu taka nazwa, a dżem prosty i pyszny. To jeden z lepszych dżemów wg mojego zdania :D Inaczej smakuje taki letni, inaczej późno jesienny."
-
-
Surówka z pomidorów na rukoli i sałacie
To właściwie zwykła surówka z pomidorami, tyle że urozmaicona konkretnym, bardzo wytrawnym smakiem rukoli. Nie powinno jej być jednak za dużo, chyba że naprawdę przepadamy za jej gorzkawym smakiem :) Dla pozostałych osób polecam przewagę sałaty. Całość może wyglądać tak jak na zdjęciu dla bruschetty z rukolą.
-
Kania (sowa) smażona w panierce
Co najmniej tak dobra jak boczniaki, a nawet lepsza, bo bardziej aromatyczna :D Robiłam wg. wskazówek teściowej i wyszła boska! Musi być tylko dobrze posolona. Pycha nie tylko do obiadu, ale też z kawałkiem pieczywa i musztardą.
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy :) Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna! Już podstawowa wersja jest super, a z płatkami drożdżowymi to po prostu doskonałość. Coraz bardziej je lubię i cenię :)
-
Makaron z sosem Maurice - orzechowym kuzynem Alfredo (z silken tofu)
Smak Maurice jest bogatszy - uzupełniony orzechami, odrobiną tahini i ziołami. Orzechy powodują jednak, że sos jest trochę ciemniejszy. Nie ma też tak jednolitej konsystencji jak sos Alfredo - kawałki usmażonej, słodkiej cebulki stanowią fajne urozmaicenie :) Smakowało nawet mojemu Wojtkowi, który orzechów zdecydowanie nie lubi :o
-
Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu)
Fettucine Alfredo to włoski makaron z masłem i parmezanem rozpuszczonym pod wpływem ciepła makaronu. Istnieje wiele wariacji tego dania. W sieci popularne są np. niskotłuszczowe odpowiedniki wykorzystujące silken tofu - lubią je nie tylko weganie, ale też osoby dbające o linię :) W wersji wegańskiej zazw. występuje... sojowy parmezan :/ Ja zamiast tego dodałam troszkę płatków drożdżowych - doskonale uzupełniają i pogłębiają smak! :) Danie jest ogólnie delikatne w smaku, więc świetnie do niego pasuje coś ostrzejszego (np. szczypiorek) lub kwaskowego (pomidory!).
-
Wymarzone ciasto czekoladowe z silken tofu
Nigdy nie przepadałam szczególnie za czekoladą, ale to ciasto... to całkiem inna bajka :D Jest przepyszne, wilgotne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach :) Przypomina brownies. Wszyscy, którzy do tej pory próbowali, byli zachwyceni :) Dodatkowa zaleta to że nie można go zjeść za dużo, więc starcza dla sporej grupy ;)
-
"Kefir" wegański porzeczkowy
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
-
Genialne lody z puszkowanego mango
Te lody to doskonałość w czystej formie :D Mają idealną konsystencję i są przepyszne! O ironio są efektem bardzo nieudanego zakupu... Kupiliśmy kiedyś na próbę puszkowane mango. Jakież ono było paskudne! Zdecydowanie za dużo kwasku! Ja bym wyrzuciła, ale mój Wojtek miał na szczęście przebłysk geniuszu - zmiksował je z mlekiem sojowym i... powstała ambrozja! Teraz kupuję mango specjalnie do tych lodów - przy okazji okazało się, że normalnie nie jest takie kwaśne, tylko za pierwszym razem pechowo trafiliśmy.
-
Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki
Kwaśny smak rabarbaru genialnie się komponuje ze słodkimi owocami. Na ten pomysł wpadłam kiedy robiłam kompot z rabarbaru z melisą. Oba są świetne :)
-
Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej
To jest modyfikacja przepisu mojej babci na kluski lane na śniadanie. Kiedyś próbowałam robić je zastępując jajko mąką sojową lub kukurydzianą, ale to był średnio udany eksperyment. Niedawno zaczęła mi się faza używania tofu zamiast jajka - taki sposób jest w tym przypadku o niebo lepszy! Ale dopiero połączenie tofu i mąki ziemniaczanej pozwoliło na uzyskanie idealnego efektu - kluseczki są pyszne, delikatne, a jednocześnie odpowiednio twarde, dają zębom przyjemny opór :)
Jeśli zamiast maki zwykłej użyjemy kukurydzianej, otrzymamy pyszne śniadanie w wersji bezglutenowej! :)
-
Muffiny (mufinki) z jabłkami
Dzięki dodatkowi musu jabłkowego otrzymujemy pyszne, wilgotne mufinki.
-
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z sałatą, oliwkami i papryką
Uwielbiam tego typu sałatki :) Słodycz papryki przełamuje smak całości. Cebula również doskonale tu pasuje. Jeśli za nią nie przepadacie, spróbujcie z cebulą cukrową - jest o wiele łagodniejsza.
-
Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych
Klasyka. Kiedy byłam mała, moja mama zawsze mi wmawiała, że bardzo tą surówkę lubię i z jakiegoś powodu sama w to wierzyła ;) Teraz lubię ją naprawdę :)
-
Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem
W sezonie zimowym wspaniała rzecz na rozgrzewkę. I ten aromat! :) Za długo zwlekałam z kupieniem kardamonu i wypróbowaniem go, bo jest po prostu obłędny! Uwielbiam go. Razem z innymi aromatycznymi przyprawami jak ulał pasuje do kawy zbożowej :)
-
Sałatka makaronowa z sałatą lodową, oliwkami i winegretem
Uwielbiam sałatki z makaronu z winegretem. Ta, ze względu na składniki, jest świetna szczególnie zimą. Sałata lodowa wprowadza chrupkość i świeżość - doskonale pasuje do makaronu.
-
Zupa ogórkowa tradycyjna
My jemy ogórkową z chlebem - kwestia gustu :)
-
Surówka - sałata lodowa z awokado, pomidorem i winegretem
Jedna z moich ulubionych surówek. W sezonie na awokado często u nas gości. Zazwyczaj przygotowuję ją jako samodzielne danie - z tostami lub kanapkami tworzy super kolację lub weekendowe śniadanie :)
|