puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
-
-
Ziemniaki (puree) ze szczypiorkiem i cebulką
Również dla dużych :-) Ziemniaki wyglądają dla malucha dość atrakcyjnie - bo z zielonym. Polecam do jakichś kotletów warzywnych/ strączkowych z sałatkami.
-
Gryczana z czochem i tofu wędzonym
Smaczny dodatek do wszelkich potraw typu leczo lub jako coś, co zastępuje ryż czy kaszę bez dodatków.
-
Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana)
Sposób na naprawdę sypką kaszę, która nigdy się nie przypala, nigdy nie skleja i nie rozgotowuje.
-
Ryż po irańsku
Raczej nie róbcie tego w swoim ulubionym garnku - tak na wszelki wypadek, gdyby ryż wyszedł zbyt rumiany ;)
-
Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
-
Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym
autor: ~Dorota
dieta: lakto-wege
Przepis może mało oryginalny, ale ziemniorki są bardzo tanie i bardzo smaczne, no a przy okazji tak proste do zrobienia, że po prostu nie da się tego zepsuć :) Moja ulubiona potrawa kiedy brakuje kasy :)
-
-
-
Puspana lekko zmodyfikowana - ryż z brokułami, ziemniakami i "puszkami"
autor: ~zgroza
dieta: wegańska
Puspana to indyjska potrawa, z tym, że bez brokułów. Dodanie ich okazało się strzałem w dziesiątkę!
-
Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.
-
Ziemniaki w mundurkach z twarogiem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Danie pochodzi z Wielkopolski lub tylko z tym rejonem mi się kojarzy. Jest to sposób na szybki i tani obiad, idealny na upały, bo trzeba ugotować tylko ziemniaczki.
-
Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut!
Rzadko korzystam z mikrofali i jeśli już to w niej odgrzewam, a nie gotuję. Upały, jak też chroniczna niechęć do obierania ziemniaków ;) skłoniły mnie jednak ostatnio, żeby spróbować ugotować w niej ziemniaki. Musze przyznać, że wyszły całkiem spoko :) Są super do robienia sałatek, puree czy obsmażania, ale do podania w całości do obiadu już nie bardzo - przecież nie są słone :) No i zasadnicza zaleta - czas! Pół kg ziemniaków gotowe w 10 min. to jest to, co mi się podoba :)
-
-
Czosnkowe ziemniaki do "niedzielnego" (i nie tylko) obiadu
autor: gatek
dieta: wegańska
Dobra opcja dla kogoś, komu znudził się smak zwykłych ziemniaków.
Potrafię zjeść cały talerz takich ziemniaków ;)
-
Gallopinto - ryż z czarną fasolą
Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.
-
Kolorowa kasza z papryką i kiełkami z woka
Szybkie danie z serii "wygrzebujemy resztki z lodówki". Efekt bardzo mniam:) Polecam jako dodatek lub samodzielne danie.
-
Kolorowe ziemniaki - duszone z marchewką i papryką
autor: Rena
dieta: wegańska
Ziemniaczane danie nie znudzi Ciebie nigdy.
-
-
Pieczone cytrynowo-tymiankowe ziemniaki
Aromat skórki z cytryny i tymianku to genialne połączenie. Do ziemniaków pasuje wyśmienicie.
-
Pieczone ziemniaki w skórce, z twarożkiem czosnkowym
autor: Silver
dieta: lakto-wege
Przepis z kuchni śląskiej (ser nazywa się tam gzik). Pyszotka.
-
|