puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Dana : ocenione przepisy
-
Sorbet z mango
autor: aisza
dieta: wegańska
Po prostu pyszny deser!
-
Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
autor: pat
dieta: wegańska
Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
-
-
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania)
Świetny patent na lato - sosu się nie gotuje, więc jedynym poświęceniem, jeśli jest gorąco, jest ugotowanie makaronu. Praktyczne i pyszne :) No i niekoniecznie musi być do spaghetti, ale ja tak wolę :)
-
Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)
Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu ( smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!
-
Sos / polewa truskawkowa do deserów
Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)
-
-
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem
Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)
-
Sos z nerkowców, silken tofu i curry (do makaronu, zapiekanek)
Sos jest smaczny, aksamitny. No i dodatek płatków drożdżowych - świetny jak zawsze, uwielbiam! :) Najbardziej podoba mi się jednak to, że sos jest aksamitnie gęsty, przypomina beszamel, choć nie ma w nim grama mąki! Czyli, jeśli odpowiednio go doprawimy, mamy bezglutenowy beszamel :) Dlatego będę wracać do tego przepisu i eksperymentować z nim dalej. Ma duży potencjał!
Wcześniej robiłam już dwa podobne sosy z silken tofu - sos Alfredo oraz Maurice, jego orzechowego "kuzyna". Smakowały mi chyba nawet bardziej, ale ten też jest fajny. I gęsty :)
-
Spaghetti w białym sosie z warzywami
autor: ryfka
dieta: wegańska
Szybkie, ale sycące danie. Całość przygotowuje się w zasadzie tyle czasu, co gotowanie makaronu.
-
Spaghetti wegańskiej Ladacznicy :)
Jest to zweganizowany przepis na popularne Spaghetti a'la putanesca (czyli spaghetti Pani Lekkich Obyczajów, jak donoszą źródła), który zawiera oryginalnie anchois :)
-
-
Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW)
Świetne spaghetti. Bez gotowania. Szkoda, że wcześniej go nie odkryłam :) Słodkawy smak cukinii świetnie komponuje się z dość mocnym, słonym smakiem pesto. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy żadnego spiralizera ani innego drogiego sprzętu. Wystarczy tarka julienne lub obieraczka julienne - jak poprzeczna obieraczka do warzyw, ale z dodatkowymi ząbkami do krojenia na cienkie paski. To poręczna rzecz, a nieduży wydatek :)
-
Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał
Papier ryżowy wystarczy namoczyć w gorącej wodzie - nie trzeba go smażyć, piec ani nawet gotować dodatkowo na parze. Dodajmy do tego różne warzywa i coś konkretniejszego jak tofu, a dostaniemy pyszny, atrakcyjny, sycący, wegański, bezglutenowy, niskotłuszczowy, a do tego idealnie sprawdzający się w upały posiłek :) To również doskonała lekcja wstępna zanim weźmiemy się za smażenie sajgonek :D
-
Surówka-lodówka z jabłkiem, papryką i kukurydzą
Pyszna, soczysta surówka. Efekt kombinacji w stylu "czym chata bogata" ;p
-
Surówka - sałata lodowa z awokado, pomidorem i winegretem
Jedna z moich ulubionych surówek. W sezonie na awokado często u nas gości. Zazwyczaj przygotowuję ją jako samodzielne danie - z tostami lub kanapkami tworzy super kolację lub weekendowe śniadanie :)
-
-
Surówka "zimowa tęsknota za pomidorami"
Wczorajszy pomysł mojej siostry. Tak mi zasmakowało, że dziś znów zrobiłam, tym razem sama :) Pyszne i pomidorowe! :)
-
Surówka z kalafiora i pomidorów
autor: asia
dieta: wegańska & RAW
Surówka jest soczysta i bardzo bardzo smaczna, ale trzeba mieć świeżego kalafiora.
-
Surówka z kapusty kiszonej
Surówkę można oczywiście doprawić cukrem, ale ta surówka swój aromat i słodką nutę powinna zawdzięczać jabłkom i marchewce. A dla zrównoważenia smaku dodajemy cebulę i pieprz. To dopiero pycha!
-
Surówka z marchwi z czosnkiem, natką i limonką
autor: ~Ada
dieta: wegańska & RAW
Oryginalna i prosta. Zdecydowanie nie na słodko.
-
Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych
Klasyka. Kiedy byłam mała, moja mama zawsze mi wmawiała, że bardzo tą surówkę lubię i z jakiegoś powodu sama w to wierzyła ;) Teraz lubię ją naprawdę :)
-
Surówka z pomidorów i świeżego szpinaku
autor: Kinga
dieta: wegańska & RAW
Efektowny wygląd, dobry smak - pomidory i szpinak :)
-
Surówka z pomidorów na rukoli i sałacie
To właściwie zwykła surówka z pomidorami, tyle że urozmaicona konkretnym, bardzo wytrawnym smakiem rukoli. Nie powinno jej być jednak za dużo, chyba że naprawdę przepadamy za jej gorzkawym smakiem :) Dla pozostałych osób polecam przewagę sałaty. Całość może wyglądać tak jak na zdjęciu dla bruschetty z rukolą.
-
Surówka z rzodkiewki i ogórka z winegretem
Mało ludzi wie, że liście rzodkiewki można jeść. Warto jednak przemóc zdziwienie i wypróbować ten pomysł :) Jeśli jednak nie chcemy jeść liści lub są stare/zwiędnięte/... możemy użyć sałatę. Surówka jest kolorowa, soczysta i chrupiąca - pyszna.
|