puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Kania (sowa) smażona w panierce
Co najmniej tak dobra jak boczniaki, a nawet lepsza, bo bardziej aromatyczna :D Robiłam wg. wskazówek teściowej i wyszła boska! Musi być tylko dobrze posolona. Pycha nie tylko do obiadu, ale też z kawałkiem pieczywa i musztardą.
-
Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty)
Różne nazwy spotykam dla tej potrawy, np. kapuśniak wiosenny, młoda kapusta. Ale u mnie w domu nieodmiennie nazywa się go kapuśniakiem polskim. Zrobiłam go z pamięci i spisałam przepis - karygodne, że do tej pory jeszcze nie pojawił się na puszka.pl, takie pyszności! Bez kapuśniaku z młodymi ziemniaczkami nie ma wiosny :)
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
autor: Jot
dieta: wegańska
Nie znalazłem tu przepisu na kapuśniak z kiszonej kapusty, więc podaję swój. Zupa idealna na zimowe chłody, cudnie rozgrzewająca.
-
Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie
Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!
-
Kapusta pekińska duszona z marchewką
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Dżo: "Niezwykle proste i smaczne danie. "
-
Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką
Pyszna jarzynka do obiadu. Nie wygląda przesadnie reprezentacyjnie, ale jest naprawdę smaczna :)
-
Kapusta pekińska duszona z ziemniakami
autor: Rena
dieta: wegańska
Proste i wykwintne danko.
-
-
Karmelowa kasza manna z orzechami włoskimi
Świetna na szybkie śniadanie albo kolacyjkę. Nadaje się też na podwieczorek.
-
Kasza gryczana - przepis podstawowy
Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
-
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
-
Kasza gryczana z dynią i pomidorami
To jest wariacja na temat przepisu "kasza gryczana z dynią i pieczarkami" - sama nie wiem, którą wersję bardziej lubię :-) Pomidory dają fantastyczny, świeży, lekko kwaskowaty posmak. Pycha!
-
-
Kasza jaglana - jak gotować
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
-
Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami
Będąc na wakacjach w "Leszczynowej Dolinie" (Beskid, cisza, spokój i domowe jedzenie - ach!) nauczyliśmy się jeść i lubić kaszkę jaglaną. A od przesympatycznych właścicieli nauczyliśmy się też ją gotować :) Taka kombinacja z jabłkami, słonecznikiem i cynamonem jest idealna. Można zrobić z wyprzedzeniem i więcej, na 2-3 dni, i odgrzewać - nie traci na smaku. Doskonała z powidłami :)
-
Kasza manna bananowa z bakaliami
Na śniadanko w chłodny jesienny dzień.
-
Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :)
Czy jak manna, to tylko dla dzieci? Wiele osób nie docenia moim zdaniem jej potencjału. Szybka do zrobienia i nie jest się zaraz głodnym, jak po kanapkach lub, co gorsza, płatkach kukurydzianych. Jedno z moich ulubionych śniadań :)
Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu owsianki, tyle że manny dajemy o połowę mniej niż płatków - łatwo zapamiętać :)
-
Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem
W sezonie zimowym wspaniała rzecz na rozgrzewkę. I ten aromat! :) Za długo zwlekałam z kupieniem kardamonu i wypróbowaniem go, bo jest po prostu obłędny! Uwielbiam go. Razem z innymi aromatycznymi przyprawami jak ulał pasuje do kawy zbożowej :)
-
"Kefir" wegański porzeczkowy
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
-
-
Kisiel ze świeżych malin
autor: ~maxi
dieta: wegańska
-
Kluski gryczane
Ta potrawa pochodzi z Podola i jest wspaniała. Kluski można serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha.
-
Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej
To jest modyfikacja przepisu mojej babci na kluski lane na śniadanie. Kiedyś próbowałam robić je zastępując jajko mąką sojową lub kukurydzianą, ale to był średnio udany eksperyment. Niedawno zaczęła mi się faza używania tofu zamiast jajka - taki sposób jest w tym przypadku o niebo lepszy! Ale dopiero połączenie tofu i mąki ziemniaczanej pozwoliło na uzyskanie idealnego efektu - kluseczki są pyszne, delikatne, a jednocześnie odpowiednio twarde, dają zębom przyjemny opór :)
Jeśli zamiast maki zwykłej użyjemy kukurydzianej, otrzymamy pyszne śniadanie w wersji bezglutenowej! :)
-
-
Kokosowy deser z tapioki
Połączenie budyniu i bubble tea ;D Mój ulubiony deser z tapioki. Kokosowy smak i gęsta konsystencja z wyraźnie wyczuwalnymi, jędrnymi kuleczkami zwanymi przez niektórych pieszczotliwie żabim skrzekiem ;)
|