7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 1005
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    
  • Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
    autor: ~Marysia dieta: wegańska
    Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
  • Burgery z buraków
    autor: vegabutik dieta: wegańska
    Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
  • Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu (smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!
  • Biała kawa czyli Inka z mlekiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)
  • Orzechowa pasta z tofu
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
  • Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
  • Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
  • Kapusta pekińska duszona z ziemniakami
    autor: Rena dieta: wegańska
    Proste i wykwintne danko.
  • Bajaderka
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
  • Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wytrawny smak oleju genialnie się komponuje z kaszą i świetnie poprawia jej smak, a pestki super chrupią. Taką kaszę uwielbiam jeść nawet samą albo tylko z surówką :-) Można też podawać np. z duszonymi lub smażonymi warzywami, sosem (np. klasycznym pieczarkowym lub pieczarkowym z tofu czy z boczniaków z musztardą) albo w tradycyjnym zestawie z jakimś kotletem lub czymś z tofu (np. smażonym tofu lub "piaskową" kostką z tofu) + oczywiście surówka. Do kaszy najbardziej lubię surówki klasyczne: z kapusty kiszonej, kapusty pekińskiej z jabłkiem i ogórkiem kiszonym, jabłka i marchewki, marchewki i pora oraz mix sałat z winegretem i ew. jakimiś warzywami. Mój ulubiony sposób na kaszę gryczaną :-)
  • Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
    autor: pat dieta: wegańska
    Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
  • Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
    autor: oliwka-oliwka dieta: wegańska
    Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
  • Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
    autor: oliwka-oliwka dieta: wegańska
    Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
  • Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie)
    autor: ~Maciek Śliwa dieta: ovo-wege
    Jestem wegetarianinem, ale tęsknię za smakami mięsnymi... Przygotowywałem właśnie na święta "rybę po grecku bez ryby", gdy naszła mnie myśl, że można zrobić zamiast śledzi opiekanych w occie to samo w oparciu o kotlety sojowe :))) Przed chwilą skosztowałem pierwszej próbki (5 godzin po przygotowaniu potrawy) - jest świetnie :)))
  • Bruschetta al pomodoro (Bruschetta z pomidorami)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Uwielbiam :D Proste i pyszne :)
  • Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez)
    autor: chojnac dieta: wegańska
    Powiedzmy że to fasolka po bretońsku. Dla mnie pycha!
  • Kasza gryczana - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :) W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
  • Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
  • Ryż z mlekiem i rodzynkami lub żurawiną
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wystarczy ryż z poprzedniego dnia i mamy bardzo szybkie, syte, zdrowe i smaczne śniadanko.
  • Pieczarki w sosie własnym
    autor: ryfka dieta: lakto-wege
    Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli.
  • Rosół
    autor: ryfka dieta: wegańska
  • Zupa gulaszowa
    autor: Natka dieta: wegańska
    Gęsta, przepyszna zupa.
  • Zupa gulaszowa
    autor: Natka dieta: wegańska
    Gęsta, przepyszna zupa.
  • Manna orzechowa (z masłem orzechowym)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Dodałam do manny na mleku masło orzechowe, odrobinę dosłodziłam i wyszły delicje!
  • Pasta pseudo - makrelowa
    autor: ala77 dieta: wegańska
    Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas