puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : przepisy użytkownika
-
Koktajl bananowo-wiśniowy
Kwaskowo-słodki. Bardzo dobry :)
-
Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków
Bardzo dobra, jarzynowa w smaku. Trochę jak kapuśniak - w końcu kalarepka i kapusta to rodzina ;) Świetny patent z wykorzystaniem liści kalarepki! Polecam :)
-
VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia)
VanilaLoco to przeróbka moich ulubionych tartaletek z kremem waniliowym i truskawkami. Kiedy nie miałam czasu, zrobiłam je w maksymalnie uproszczonej formie wzorem wiśniowego chocoloco. Zamiast dość pracochłonnych kruchych spodów wykorzystujemy herbatniki i z głowy - jest szybko i bez pieczenia, czyli rozwiązanie idealne na upały. Chociaż tartaletki oczywiście bez porównania lepsze :D Coś za coś! :)
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Przyprawa do masła, past i puree - posypka do sałatek, kanapek - ziarenkowe szaleństwo
Zaczęło się od tego, że zrobiłam własną mieszankę do pasty słonecznikowej, bo w sklepie nie dostałam gotowca. I na dobre mi to wyszło! Taka posypka to tyle możliwości - i jeśli chodzi o kompozycję i zastosowania :)
-
Przedwiośnie II czyli sałata lodowa z groszkiem i oliwkami
Surówka zimowa, a jakby wiosenna :) Wersja z kiełkami też jest pyszna, ale odpowiednie kiełki czasem trudno kupić. Oliwki można mieć zawsze pod ręką :)
-
Guacamole z papryką surową lub pieczoną
Nie wiem czy to nadal formalnie guacamole, ale taka nazwa pasuje chyba najlepiej :)
-
Zimowo-wiosenne "guacamole" - z ogórkiem i koperkiem
Kiedy nie ma sezonu na pomidory, trzeba kombinować inaczej :) Ogórek pasuje do awokado równie dobrze, a kolorystycznie nawet lepiej ;)
-
Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną
Błyskawiczna, pyszna i syta :) Bazuje na tym samym pomyśle co bulion ekspresowy - przesmażone warzywa, a szczególnie por, nadają tej zupie smaku. Do tego akcent kapusty kiszonej - niebo w gębie.
-
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)
Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.
-
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką
Robię sushi od 3 lat - dosyć szybko ustaliliśmy naszą ulubioną wersję i... tak zostało :) Uwielbiam te wszystkie kontrastujące smaki i tekstury. Nie chwaląc się (nadmiernie) są tacy, którzy wolą przyjść do nas niż do "suszarni" ;D. Zapraszając gości robimy jako starterek zupę miso - polecam.
Nie myślcie tylko, że ten przepis Was przerasta! Jest długi, bo dość szczegółowy :) Do przygotowania sushi konieczna jest specjalna, bambusowa mata (5-15 zł). Oprócz tego bardzo pomocny jest dobry, ostry nóż. Czym ostrzejszy, tym sprawniej pójdzie nam praca. Oczywiście wcale nie musi to być specjalny, japoński nóż :) chociaż takie są najostrzejsze. My używamy noża szefa kuchni (duży, proste ostrze), ale średni, ostry nóż z ząbkami też daje radę.
-
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
-
Sos z nerkowców, silken tofu i curry (do makaronu, zapiekanek)
Sos jest smaczny, aksamitny. No i dodatek płatków drożdżowych - świetny jak zawsze, uwielbiam! :) Najbardziej podoba mi się jednak to, że sos jest aksamitnie gęsty, przypomina beszamel, choć nie ma w nim grama mąki! Czyli, jeśli odpowiednio go doprawimy, mamy bezglutenowy beszamel :) Dlatego będę wracać do tego przepisu i eksperymentować z nim dalej. Ma duży potencjał!
Wcześniej robiłam już dwa podobne sosy z silken tofu - sos Alfredo oraz Maurice, jego orzechowego "kuzyna". Smakowały mi chyba nawet bardziej, ale ten też jest fajny. I gęsty :)
-
Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem
Baletki, maczki, bączki - ciasteczka o wielu imionach :) Moje ulubione z dzieciństwa! Skojarzyło mi się z nimi ciasto z szarlotki z budyniem - przypomina sprasowany biszkopt. Postanowiłam je więc odtworzyć ... Nie wiem na ile udało mi się zbliżyć do oryginału, bo zbyt wiele czasu minęło, ale z pewnością wyszły przepyszne i w zupełności spełniły moje oczekiwania :) Rodzince też bardzo zasmakowały :D Jako efekt uboczny eksperymentu powstały też kruche ciasteczka z makiem.
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
-
Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie)
Mało słodkie, miękkie. Proste i wygodne w przygotowaniu. Można robić na raty coby się nie przepracować ;)
-
Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru)
Śliwki w czekoladzie - klasyka. Powidła z czekoladą - nowe odkrycie :) W oryginalnym przepisie był cukier, ale w moim, tak samo jak w tradycyjnych powidłach, go nie ma. Wystarczy słodycz owoców... i czekolady.
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową
Niesamowicie ciekawy, oryginalny i bogaty aromat. Szczególnie dla wielbicieli pomidorów :) Niech Was tak nie dziwi ten przepis - pomidory to w końcu owoce! ;D
-
-
-
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Zawsze chciałam ich spróbować, ale raczej z ciekawości. Okazały się świetne! Po usmażeniu są chrupiące, a do tego mają delikatny, niezwykły smak. Nieco podobny do samej cukinii, ale jednocześnie słodkawy i kwiatowo-aromatyczny. Bo te kwiaty mocno i pięknie pachną. Przed smażeniem można wstawić je na trochę do wody jako bukiet - jeśli są podwiędnięte, przy okazji odzyskają nieco formę :) Dyniowate puszczają masę kwiatów, więc mam nadzieję, że z czasem staną się bardziej popularne i... tańsze.
-
Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami
Stało się, uzależniłam się od niego :) Te nerkowce.... Te nerkowce! No po prostu niesamowicie pyszne i tak fajnie chrupiące! Uwielbiam. Troszkę przypomina chińskie Kung Pao, które jednak ma bardziej aromatyczny sos. Grunt, że jest ciemny sos na bazie sosu sojowego, papryka i nerkowce :)
-
|